In iunie, compania RC2 a anuntat ca retrage un numar considerabil de jucarii de pe piata. Apoi a urmat Hasbro si Mattel, numarul total al jucariilor retrase de companiile americane depasind la mijlocul lunii august 20 de milioane. Odata ce anuntul de retragere a fost facut, companiile de confrunta cu o noua problema. Nu stiu ce o sa faca cu jucariile rechemate.

Mattel, compania care a anuntat cea mai mare retragere, de peste 19 milioane de jucarii, a declarat ca lucreaza la un plan dar ca nu poate dezvalui detalii. Un purtator de cuvant al Hasbro a anuntat ca jucariile rechemate vor fi distruse. RC2, compania care a inceput valul rechemarilor, nu a anuntat cum va proceda odata ce va aduna jucariile periculoase.

Deoarece companiile tot amana sa isi expuna planurile de retragere, este posibil ca multe jucarii periculoase sa ajunga la gropile de gunoi, iar toxinele din vopseaua lor cu continut mare de plumb sa se scurga in pamant si sa afecteze panza freatica.

Potrivit legilor din SUA, jucariile periculoase trebuie distruse sau companiile producatoare trebuie sa gaseasca un mod corespunzator de a scapa de ele.

Unele jucarii rechemate, precum cele cu magnetii mici care ar putea fi inghititi de copii, nu trebuie sa fie neaparat distruse deoarece nu prezinta un pericol pentru mediul inconjurator, iar pentru acestea, legea este mai blanda. Ele pot fi chiar exportate pentru a fi vandute in alte tari. In cazul in care o companie alege aceasta solutie, autoritatile americane sunt obligate sa informeaza acea tara despre problema, astfel incat aceasta sa poate refuza intrarea lor pe piata.

Sursa: AP