Mătura din sorg de Salonta curăță case și curți din Germania, Austria sau Italia

Este greu de crezut că există în România casă din care sau de pe lângă care să lipsească mătura aceea clasică, galbenă, de paie, pentru că oricât de ușor ne-ar fi cu aspiratorul, tot mai cade o frimitură, o frunză pe care e mai ușor să o mături.

Puțini dintre noi știu însă că mături made in Romania ajung astăzi să curețe și case sau curți din Germania, Austria sau Italia.

Adidac Comimpex din Salonta, județul Bihor, deținută de Adrian Caciora, este unul dintre producătorii români de mături din sorg care a reușit să vândă germanilor și austriecilor acest produs.

Adrian Caciora și-a dorit dintrodeauna să fie pe cont propriu, să-și construiască și să-și dezvolte o afacere, astfel că după terminarea facultății s-a apucat de treabă.

Afacere de familie, Adidac încearcă să ducă mai departe tradiția locului, Salonta fiind localitatea cu cea mai veche traditie din România în cultivarea și prelucrarea sorgului folosit la producerea măturilor, datorită condițiilor bune de sol de aici. Tradiția producerii măturilor în Salonta a început prin 1903 când a fost înființată „Cooperativa Agricultorilor Salontani producătoare și prelucrătoare de sorg” care avea și un atelier de fabricare a măturilor, cu 70 de muncitori.

Producția Adidac Comimpex a început în 1994, cu un utilaj vechi, cumpărat de la o fabrică de profil, dar în timp compania s-a dezvoltat, s-a modernizat și și-a diversificat gama de produse. Astfel, firma mai produce si comercializeaza cozi din lemn și unelte de grădinărit, mături de exterior din plastic, perii industriale și perii stradale, scule și unelte pentru construcții, precum și articole de uz casnic (bidoane din plastic, cosuri de gunoi din plastic). Circa 60% din vânzările companiei sunt reprezentate de exporturi către țări precum Germania, Austria și Italia.

Pentru asigurarea materiei prime necesare realizării măturilor, compania exploatează peste 100 de hectare de teren agricol cultivat cu sorg în apropierea Salontei.

Compania avea la finele anului 2015 un număr de 50 de angajați și a încheiat anul cu o cifră de afaceri de aproape un milion de euro.