Se pare că soarele a răsărit în sfârșit și pe strada viticultorilor din România. După mai bine de 7 ani de pierderi, 2021 a reprezentat o renaștere a pieței de struguri și vinuri românești. Producătorii au înregistrat producții uriașe datorită căldurii și a ploilor care nu au întărziat să apară. În prezent, roadele anului 2021 se odihnesc în butoaie cu scopul de a deveni cât mai rafinate.

Producție record de struguri în 2021

În podișul Târnavelor se întinde o podgorie pe mai bine de 2500 de hectare. Soarele arzător și vara târzie au fost de bun augur pentru ciorchinii de struguri iar producția de anul trecut a fost de peste 25 mii de tone. Și nu doar cantitatea strugurilor a contat.

Ioan Buia, oenolog: “Vinurile din 2021 excelează prin fructuozitate, prin prospețime și mineralalitate”.

Marius Vasiu, inginer Cramele Jidvei: “Pe plan intern reușim să vindem undeva la 15 milioane de sticle, iar la extern exportăm în țări precum Italia, Germania, Japonia, în SUA și vinul spumant în Suedia”.

Unul din rezultatele indirecte ale producției uriașe de struguri din 2021 va fi apariția mai multor sticle de vinars și a celor de vin spumant care vor fi puse deoparte pentru a căpăta valoare oată cu timpul.

România, locul șase în Europa la producția de struguri

În prezent, după producția record, România se află pe locul șase în topul producătorilor de struguri la nivel European cu un avans uriaș din partea Uniunii Europene.

Producătorii de vinuri se așteaptă de la aceasta producție să le amortizeze toate pierderile care au început să apară încă de acum șapte ani.

Ovidiu Negrea, președintele Asociației ”Țara Vinului”: “Unul din motivele pentru care această creștere a avut loc este și faptul că au intrat pe rod plantațiile noi de viță de vie aflate în anul 5, anul 6, anul 7 care au început să dea o cantitate mai mare de struguri”.

În altă zonă cu tradiție, Dealu Mare, în județul Prahova, patria vinurilor roșii, specialiștii cramei Ceptura pregătesc vinul din ultima recoltă, cea din toamnă anului trecut. A fost practic cel mai bun an de la înfiinţare.

Marius Manolache, manager operaţional Crama Ceptura: “Vinul merge foarte bine în primul rând global lumea a revenit să consume vin, ponderea la noi principal este focusată pe piaţa internă, dar avem şi exporturi care sunt în creştere în proporţie de 15 la sută”.