Prețul gramului de aur a ajuns la un maxim istoric
Marți, prețul unui gram de aur a crescut cu 6,1312 lei (2%), atingând un nivel de 312,9021 lei. Față de 306,7709 lei, cât a fost anunțat de Banca Națională a României (BNR) luni. S-a stabilit încă o dată un record de valoare.
În aceeași zi, moneda națională a suferit o depreciere în raport cu euro. Acesta a fost fixat de BNR la 4,9719 lei, înregistrând o creștere cu 0,21 bani (0,04%) comparativ cu cotația anterioară de 4,9698 lei.
În schimb, în comparație cu dolarul american, leul a pierdut teren, moneda americană fiind cotată la 4,5820 lei, în creștere cu 0,32 bani (0,07%) față de ședința anterioară, când s-a situat la 4,5788 lei. Pe de altă parte, moneda națională a înregistrat o apreciere în raport cu francul elvețian, fixat de BNR la 5,1707 lei, în scădere cu 1,35 bani (-0,26%) față de cotația anterioară de 5,1842 lei.
Mugur Isărescu se gândește dacă mai vrea un mandat la BNR
În altă ordine de idei, Mugur Isărescu guvernatorul BNR, 74 de ani, a fost întrebat despre un nou mandat la conducerea instituției. Acesta a răspuns că trebuie să se uite și în buletin.
La mijlocul lunii februarie, Mugur Isărescu a vorbit despre intenția de a avea un nou mandat la conducerea BNR.
“Noi nu putem să luăm nicio decizie. Parlamentul hotărăşte, partidele politice, aşa cum spune legea. Noi trebuie să ne facem aici datoria până în ultimul moment. Şi să dăm Consiliului următor o situaţie stăpânită”, a răspuns el.
Guvernatorul BNR a fost întrebat dacă se ia în considerare și opinia sa personală, deoarece nu îl poate forța nimeni.
“Nu poate, într-adevăr, şi nu poate să forţeze pe nimeni, într-adevăr, dar aşa cum s-a întâmplat până acum, au loc discuţii responsabile şi serioase între cei care sunt propuşi şi cei care sunt şi aşa mai departe. Pot să vă spun că nu depinde de noi. Până când nu ne cheamă Parlamentul, nu ne apucăm să comentăm. Ne ţinem de treabă”, a explicat el.
Mugur Isărescu a fost întrebat dacă, personal, își dorește încă nu mandat la conducerea BNR. Acesta a răspuns că din când în când, trebuie să se uite și în buletin.
“Nu pot să vă spun dorinţele mele personale că mă ruşinez. Din când în când trebuie să mă uit la buletin. Deci a apărut clar această problemă, nu?”, a declarat guvernatorul BNR.