Mazda si-a revizuit in scadere prognozele privind veniturile pentru acest an, ca urmare a crizei financiare internationale si a scaderii cererii, in special pe piata americana.

Compania se asteapta acum la un profit operational in valoare de 90 miliarde de yeni (833,3 milioane de dolari) pentru anul fiscal, ce se va incheia in 31 martie 2009. Prognoza anterioara, anuntata in date de 30 octombrie, se situa in jurul sumei de 115 miliarde de yeni.

Noua „tinta” privind profitul operational al companiei se situeaza cu 44,5% mai jos fata de rezultatele obtinute cu un an inainte.

De asemenea, compania se asteapta ca veniturile sale nete sa scada la 50 miliarde de yeni (463 milioane de dolari), adica cu 20 de miliarde de yeni mai mult fata de anticiparile de pana acum.

Potrivit lui Hisakazu Imaki, CEO al companiei, Mazda va recurge la o strategie de reducere a costurilor in urmatoarea perioada de timp. Mai mult, va apela si la reducerea productiei in Japonia.

Revizuiri similare ale rezultatelor financiare au fost efectuate si de catre companiile concurente ale Mazda: Honda si Mitsubishi.

Pentru acest an fiscal, Mazda se asteapta ca vanzarile sa creasca cu 3%, la 1,405 milioane de vehicule. totusi, aceste cifre sunt cu 75.000 de unitati sub nivelul estimat anterior.

Cresterea generala a vanzarilor cu 3% va fi sustinuta, potrivit companiei, de cresterea vanzarilor cu 13% in Europa (la 370.000 de unitati), in timp ce pentru piata din SUA se estimeaza o scadere cu cinci procente, la 280.000 de unitati.

Sursa: Auto News