Cum poţi urma un program de MBA în străinătate fără a renunţa la slujba bine plătită din Romånia? Mai multe şcoli de afaceri oferă masterate la distanţă, care folosesc platforme online.

După opt ani de muncă în cadrul DHL, dintre care patru în Bucureşti şi alţi patru la Bruxelles, Simona Bucşea a fost promovată în funcţia de sales systems manager. Tånăra romåncă  dorea să-şi perfecţioneze însă cunoştinţele de afaceri într-un ritm mai rapid şi într-un domeniu mai larg decåt cel oferit de compania pentru care lucra. Aşa a decis, în 2006, că a sosit momentul să urmeze un MBA. Iar pentru că a vrut să îşi păstreze locul de muncă în timpul studiilor, a optat pentru un Executive MBA, oferit de o universitate de prestigiu, care foloseşte intensiv mediul online în procesul de educaţie. „Am ales masteratul oferit de Instituto de Empresa pentru că în cadrul acestuia se combină perioadele de studiu în Madrid sau Shanghai cu cele de lucru online. Este o structură care îi avantajează pe cei care nu sunt la începutul unei cariere, ci mai degrabă avansaţi în ceea ce priveşte experienţa de muncă“, îşi explică aceasta alegerea.

MBA-ul oferit de Instituto de Empresa (IE) durează 13 luni, costă 52.000 de euro şi este cotat pe locul secund în clasamentul mondial al masteratelor în afaceri la distanţă, realizat de the Economist Intelligence Unit după cel al University of Florida – Wharrington. „Programul nostru începe cu o perioadă de două săptămåni în care prezenţa este obligatorie în campusul din Madrid, urmează şase luni de studiu online şi alte două săptămåni în campusul din Shanghai. După aceea, continuă timp de şase luni online şi se termină cu o perioadă de două săptămåni, în care prezenţa este obligatorie în campusul nostru din Madrid“, spune Gamaliel Martinez, director al International Executive MBA Online de la IE Business School.

Programele flexibile, cele mai căutate

În cazul acestor programe, flexibilitatea oferită cursanţilor este punctul central al ofertei. De aceea, şcolile de afaceri încearcă să conceapă structura masteratelor pentru a se potrivi cåt mai bine cu programul foarte încărcat de lucru al managerilor, principalii clienţi ai acestui tip de curs. La programul de MBA oferit de Mancester Business School din Anglia, care costă 17.400 de lire sterline, flexibilitatea este maximă. „Programele noastre durează minimum trei ani, dar permitem să fie finalizate în maximum cinci ani. Acest lucru oferă studenţilor posibilitatea să se adapteze cerinţelor personale şi profesionale diverse, care pot să apară pe parcursul programului“, spune Chris Healy, marketing officer la Mancester Business School. „MBA-ul nostru este adresat managerilor care au cåţiva ani de experienţă de conducere şi care urmăresc să facă pasul spre poziţii superioare în ierarhie. Vårsta medie a studenţilor noştri este de 34 de ani“, adaugă Chris Healy.

Etapele admiterii

Procesul de admitere în cadrul unui masterat în afaceri oferit la distanţă se desfăşoară în etape. La IE Business School, în primul rånd, este solicitat scorul la examenul GMAT (Graduate Management Admission Test), care poate fi susţinut şi în Bucureşti. „Împreună cu rezultatul testului GMAT am trimis prin poştă traduceri legalizate după diploma de licenţă şi foaia matricolă, precum şi două scrisori de recomandare sigilate, de la două persoane care mă cunosc suficient de bine ca să ofere o părere avizată despre calităţile mele“, spune Simona Bucşea. În plus, este necesară scrierea unor eseuri pe teme solicitate de universitate şi completarea unui formular online. Procesul se încheie cu un interviu.

Resursele folosite de studenţi în procesul educaţional sunt multiple. La Warwick Business School din Anglia, studenţii primesc cărţi şi alte materiale printate, ca suport de bază pentru studiu. „Aceste materiale sunt suplimentate de resurse online, grupuri de discuţii cu alţi studenţi, grupuri de studiu locale şi virtuale, dar şi de sprijinul online permanent al unui tutor“, spune Rachel Killian, marketing and recruitment manager la MBA-ul de la Warwick Business School, program care are trei părţi şi care costă 4.800 de lire sterline pentru fiecare parte.

Pe långă flexibilitatea de a urma studii postuniversitare în timp ce lucrează, persoanele care se înscriu la masterate în afaceri la distanţă beneficiază, de obicei, şi de o sponsorizare din partea angajatorilor. „Pentru studenţii noştri, o metodă prin care îşi pot acoperi costurile de şcolarizare este solicitarea unei sponsorizări din partea companiei la care lucrează, întrucåt aceasta beneficiază de aplicarea, în fiecare zi, la locul de muncă, a cunoştinţelor dobåndite de student“, consideră Chris Healy. De o astfel de sponsorizare a beneficiat şi Simona Bucşea din partea companiei angajatorului. Acesta i-a acoperit costul transportului şi cazării în Madrid şi Shanghai, dar şi taxele de şcolarizare, care în urmă cu doi ani au fost de 41.000 de euro.

112-14772-39_simona_25.jpg«Nu este uşor să combini şcoala cu lucrul, însă pot să spun acum, după ce am terminat, că a meritat efortul. A fost un proces uimitor de învăţare!»
Simona Bucşea, sales systems manager, DHL Express Europe

Grupuri de lucru

La IE Business School studenţii sunt împărţiţi în grupuri de lucru de cinci-şase persoane în momentul întålnirilor obligatorii din campus. Ei lucrează împreună prin internet, cånd procesul de educaţie se desfăşoară online. Trebuie să realizeze împreună cåte trei studii de caz, pentru trei subiecte diferite, în fiecare săptămånă. Studiile sunt trimise profesorului luni seara, iar de marţi şi pånă la sfårşitul săptămånii sunt discutate în campusul virtual de către studenţi şi profesori.

Cei cinci membri ai echipei pot fi de pe continente diferite. Fiecare student intră în campusul virtual să citească sau să scrie atunci cånd îi permite programul sau fusul orar.

Profesorii publică şi materiale teoretice care se aplică studiilor de caz discutate, pe långă recomandări de capitole din cărţi. De multe ori sunt postate şi materiale video, în care profesorii explică teoria.