Preţul cărnii de vită a crescut pe piaţa din SUA, consecinţă logică a aprecierii cursului materiilor prime agricole, care începe să-i afecteze direct pe amatorii de fripturi şi burgeri, relatează AFP într-un amplu comentariu.
Gigantul fast-food-ului McDonald’s, care şi-a prezentat luni rezultatele financiare, a recunoscut că va trebui să mărească preţurile pentru a acoperi în parte creşterea cotaţiilor materiilor prime.
‘Piaţa cărnii de vită ar putea fi cea mai volatilă pentru noi’, a apreciat directorul financiar Peter Bensen.
‘Marile grupuri precum McDonald’s au negociat deja preţul cărnii de vită pentru o mare parte a anului’, a declarat RJ Hottovy, care monitorizează acest sector pentru compania financiară Morningstar.
Pentru moment ‘mă aştept la creşteri de preţuri ale meniurilor’, avertizează analistul. ‘Este un teren alunecos, pentru că suntem într-un mediu în care consumatorii sunt obişnuiţi cu preţuri scăzute. Va fi dificil de crescut preţurile, dar acum este necesar’, estimează el.
Livra (453,5 grame) de carne de vită a depăşit cotaţia de 1,10 dolari la jumătatea lunii ianuarie, un record pentru Chicago Mercantile Exchange, bursa pentru materii prime din Chicago unde este cotată. Practic, preţul cărnii de vită a crescut cu 25% într-un an.
Efectul se face deja simţit în farfurii. Potrivit Ministerului american al Agriculturii, indicele preţurilor de consum era în decembrie în creştere cu 6,1% într-un an pentru carnea de vită.
Mişcarea pare logică, în contextul în care preţurile grâului, porumbului şi al soiei, folosite pentru alimentaţia animală, au crescut în 2010 cu 45%, 50% şi respectiv 35%.
‘Piaţa a fost umflată în mare parte de creşterea preţurilor alimentaţiei animale’, confirmă Dax Wedemeyer, care analizează pieţele agricole pentru US Commodities. ‘De asemenea, au crescut exporturile’, adaugă el.
Coreea de Sud s-a confruntat la începutul lui ianuarie cu o epidemie de febră aftoasă, care a antrenat un număr record de animale sacrificate, respectiv aproape un milion de porcine şi de bovine, iar vecinii săi asiatici au trebuit să caute o sursă alternativă de aprovizionare.
În SUA, consumul profită de relansarea economică. ‘O mare parte a cererii de carne a restaurantelor americane se orientează spre vită, pentru hamburgeri şi friptură’, observă Chad Hart, profesor de economie agrară la universitatea din Iowa. ‘Odată cu recesiunea, oamenii au avut tendinţa de a mânca mai puţin în oraş, iar acest lucru a afectat cererea’, a adăugat el.
Pe de altă parte, SUA se confruntă cu o scădere a efectivului de vite, diminuat de la 130 de milioane de capete în anii ’70, la mai puţin de o sută de milioane astăzi.
‘Cererea este bună, iar numărul de vite se diminuează’, a spus la rândul său administratorul unei ferme de peste 200 de bovine din statul Dakota de Nord.
Crescătorul de vite susţine că a vândut carnea în viu cu 1,40 de dolari livra la începutul anului, ‘cel mai bun preţ obţinut după ce am revenit la fermă după facultate, în 1992’, în condiţiile în care cu un an înainte preţul practicat era de 1,10 dolar/livra.
‘Şi cheltuielile noastre au crescut, preţurile la carburant sunt ridicate, dar este o şansă binevenită pentru noi. La acest nivel nimeni nu se îmbogăţeşte, dar putem să plătim facturile, ne putem creşte copiii şi putem economisi ceva bani pentru cheltuielile de anul viitor’, a mai spus fermierul.