MCSI a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care una dintre licenţele pentru tranziţia la televiziunea digitală terestră să fie atribuită direct Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR), până cel mai târziu la 1 august, pentru suma de 1 milion de euro.
Proiectul de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prin care va fi modificată HG 464/ 2010 privind acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune şi Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală tereastră, a fost respins marţi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).
Potrivit proiectului de HG, stabilirea câştigătorilor procedurilor de selecţie se va face „cel mai târziu până la data de 15 octombrie 2010, pentru două licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru acordate prin proceduri de selecţie comparative distincte” şi „cel mai târziu până la 01.08.2010, o licenţă de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru va fi atribuită SNR”.
Totodată, proiectul prevede stabilirea câştigătorilor „cel mai târziu până la data de 15 decembrie 2010, pentru 3 licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru acordate prin proceduri de selecţie competitivă”.
Proiectul mai spune că „pentru finalizarea procesului de tranziţie la termenul asumat şi notificat la nivelul Comisiei Europene, al treilea multiplex digital naţional, bazat pe frecvenţele utilizate în prezent în reţeaua postului public TVR 2, va fi atribuit Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii SA (SNR) până la data de 01.08.2010, cu plata unei taxe de licenţă în valoare de 1.000.000 euro (…) cu obligaţia ca acesta să retransmită programele publice naţionale de televiziune transmise în sistem analogic, pe cale radio terestră, precum şi posturile private de televiziune, potrivit criteriilor şi modalităţilor stabilite de CNA”.
În proiect se menţionează că „restul de 3 multiplexe vor avea posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după data de 01.01.2012”.
CNA a decis să nu avizeze proiectul de HG elaborat de MCSI
„Un proiect de Hotărâre de Guvern care ar fi modificat modul de atribuire a licenţelor pentru operatorii de televiziune digitală a fost respins la avizare de către CNA, întrucât el ar încălca mai multe acte normative şi în primul rând legea audiovizualului, dar şi o ordonanţă de urgenţă cu putere de lege care se referă la domeniul comunicaţiilor. În plus, procedura de atribuire a primelor două multiplexe este demarată şi prevede o selecţie comparativă, iar pentru celelalte patru multiplexe, o selecţie competitivă, aşa că nu vedem cum ar fi posibilă modificarea acestei strategii şi atribuirea directă a unui multiplex către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Credem că trebuie să rămânem în parametrii pe care a început acest proces. Noi considerăm că a început bine şi ne menţinem pe această poziţie, după care atribuirea se va face prin selecţii comparative şi apoi competitive. SNR poate participa la procedurile de selecţie deja demarate, la fel ca oricare alt competitor”, a explicat Răsvan Popescu, preşedintele CNA, avizul negativ dat de Consiliu.
Totodată, reprezentanţii CNA au spus că nici ANCOM nu a avizat proiectul de HG.
SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicaţii din România. Sub brandul Radiocom, compania asigură suport de transmisii pentru telefonia publică, reţelele de telefonie mobilă, transfer de date şi internet.
SNR este controlată integral de stat, prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
SURSA: Mediafax