Guvernul a decis, vineri, în şedinţă, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, alocarea sumei de aproape 270 de milioane de lei pentru 65 de teatre, opere şi filarmonici din ţară, care funcţionează în subordinea autorităţilor locale, a anunţat ministrul Cseke Attila.

Finanțare pentru instituţiile publice de spectacole

Suma reprezintă 2% din impozitul pe venit încasat până la data de 31 iulie 2022, pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale solicitante, şi anume teatre, opere şi filarmonici din judeţele: Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

„Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul instituţiilor culturale de spectacole care nu primesc finanţare din bugetul naţional. Astfel, aceste instituţii pot acoperi cheltuielile legate de asigurarea funcţionării şi pot derula investiţii”, a declarat Cseke Attila, potrivit unui comunicat al MDLPA.

Fondurile au fost repartizate conform solicitărilor transmise către MDLPA, până la termenul legal, de către unităţile administrativ-teritoriale în subordinea cărora funcţionează instituţii publice de spectacole.

Anexa privind repartizarea sumelor pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţe, respectiv teatre, opere şi filarmonici, poate fi studiată mai jos.

Anexa finala HG 2%- modif MF - 23.08.2022

Ordonanţa privind finalizarea investițiilor din PNDL, aprobată de Guvern

De asemenea, Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, la propunerea Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, o ordonanţă care asigură finalizarea obiectivelor de investiţii finanţate de minister prin etapa I a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

„Continuăm să sprijinim proiectele comunităţilor locale. Fără această măsură ar fi în pericol multe investiţii finanţate, ale căror construcţie a fost începută deja. De aceea, este esenţial ca aceste proiecte să aibă continuitate pentru dezvoltarea constantă a comunităţilor locale şi pentru gestionarea eficientă a sumelor deja alocate de la bugetul de stat”, a arătat declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, potrivit unui comunicat al MDLPA.

Din numărul total de 4.502 obiective de investiţii incluse în PNDL etapa I, 733 obiective de investiţii sunt vizate de decizia de vineri, iar beneficiarii au posibilitatea de a solicita Ministerului Dezvoltării prelungirea valabilităţii contractelor de finanţare, cu o perioadă de până la 2 ani, în ultimele trei luni ale contractului.