“Construcţia în Capitală a unei săli polivalente moderne şi multifuncţionale este un vis de douăzeci de ani al bucureştenilor şi al sportivilor de performanţă. În scurt timp, vom transforma acest vis în realitate. Am găsit, în cadrul Complexului Lia Manoliu, un teren aflat în proprietatea statului care pare a fi optim pentru realizarea unui asemenea obiectiv. Sper ca România să intre, în sfârşit, în rândul ţărilor care găzduiesc, în arene de acest tip, competiţii sportive de prestigiu. Sunt alături de marii sportivi români care aduc beneficii de imagine incomensurabile ţării noastre şi aştept ca şi ei să fie alături de mine în construcţia sălii polivalente de la Bucureşti”, a declarat ministrul dezvoltării, Elena Udrea.
Sala polivalentă va fi construită pe un teren situat în Complexul Sportiv Naţional “Lia Manoliu”, în zona Patinoarului Flamaropol, teren care va fi pus la dispoziţie cu titlu gratuit, în vederea realizării sălii polivalente, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
În cadrul complexului există deja săli de antrenamente pentru discipline sportive precum gimnastică, haltere, judo, box sau atletism, săli care sunt folosite în prezent de loturile naţionale sau olimpice. Totodată, în cadrul aceluiaşi complex, există deja două bazine de înot acoperite, precum şi un bazin de înot descoperit, un stadion de atletism, patinoarul acoperit Mihai Flamaropol, dar şi terenuri ale Federaţiei Române de Baschet cu sală pentru jocuri. Existenţa acestora este necesară pentru omologarea viitoarei săli polivalente în vederea găzduirii de competiţii naţionale şi internaţionale şi totodată va reduce semnificativ costurile de execuţie ale obiectivului. Tot în cadrul complexului există un hotel şi un restaurant pentru sportivi, fiind astfel asigurate şi spaţii de cazare.
De asemenea, Complexul Sportiv Naţional ‘Lia Manoliu’ beneficiază deja de toate utilităţile (apă, canalizare, energie electrică etc.) şi de acces facil, atât prin intermediul mijloacelor de transport în comun (RATB sau METROREX), cât şi auto.
Suprafaţa minimă de teren necesară construirii sălii polivalente este de 50.000 de mp, suprafaţa estimată a viitoarei construcţii fiind de aproximativ 20.000 de mp (suprafaţa ar permite organizarea de competiţii sportive atât la nivel naţional cât şi internaţional pentru mai multe discipline sportive precum hochei, handbal, gimnastică, scrimă, box, baschet, volei etc.).
Sala polivalentă va beneficia de o parcare subterană de aproximativ 700 de locuri, pentru 20.000 locuri în arenă, conform normativelor legale în vigoare. În plus, pe lângă locurile de parcare de la subsolul clădirii, există şi teren liber pe care pot fi amenajate încă aproximativ 1.000 de locuri de parcare.
Sursa: Agerpres