Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a comunicat miercuri seara că, în cadrul procesului de clasificare a spațiilor de cazare de la Ferma Dacilor din județul Prahova, au fost depuse documente conforme legislației în vigoare, cu excepția autorizației de construcție, certificatului de urbanism și autorizației de securitate la incendiu, al căror control aparține altor instituții.
Ministerul Economiei, clarificări privind Ferma Dacilor
În 2017, Ferma Dacilor a solicitat clasificarea pentru spații de cazare de 3 stele, dar nu a îndeplinit cerințele necesare, funcționând ulterior fără clasificare și primind o sancțiune contravențională de 40.000 de lei. În 2018, unitatea a primit clasificare pentru 1 stea.
Conform informațiilor din Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Turism (OPANT) nr. 65/2013, care aprobă Normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism, clasificarea structurilor de primire turistice reprezintă o modalitate de a certifica nivelul de confort și oferta de servicii.
Potrivit documentului citat, „prin certificat de clasificare se înţelege documentul eliberat de către instituţia publică centrală responsabilă în domeniul turismului, care reprezintă o formă codificată de prezentare sintetică a nivelului de confort, a calităţii dotărilor si a serviciilor prestate în cadrul structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică”.
„Procedura de clasificare nu semnifică însă că operatorul economic poate eluda toţi ceilalţi paşi legali, necesari obţinerii autorizaţiei de funcţionare, aşa cum este specificat şi de articolului 13, alin. 2 din capitolul IV al Ordinului pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism, din 10 iunie 2013: obţinerea autorizaţiei provizorii de funcţionare sau a certificatului de clasificare, nu exonerează operatorul economic de respectarea prevederilor Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv, de obţinerea autorizaţiilor: sanitară, sanitar-veterinară, de securitate la incendiu, mediu şi protecţia muncii, după caz”, se menţionează în comunicat.
Pensiunea a primit o autorizație de clasificare provizorie în 2017
Firma S.C. FERMA DACILOR PRODUCTION S.R.L. a înregistrat, la 6 martie 2017, un dosar pentru obținerea autorizației pentru camere de închiriat de categoria 3 stele și un restaurant pensiune de categoria 2 stele.
Cu toate că a primit o autorizație de clasificare provizorie la 27 martie 2017, în urma verificării documentelor, la vizita de control efectuată pe teren în data de 12 aprilie 2017, s-au identificat mai multe aspecte neconforme. Ca urmare, a fost întocmită o notă de clasificare cu numărul 5158/12.04.2017, prin care s-au impus măsuri de remediere, cu un termen de 7 zile conform articolului 8, alineatul 4 al OPANT din 10 iunie 2013.
Întrucât termenul legal nu a fost respectat, dosarul pentru autorizare a fost clasat, iar a fost emisă o notificare pentru reluarea procedurii și depunerea unui nou dosar.
„Conform datelor furnizate de Direcţia Control, urmare a sesizării nr.28704/14.11.2017 a fost demarată o verificare în urma căreia la data şi ora controlului, în urma prezentării la invitaţia nr. 0416 lăsată in data de 04.12.2017 au fost verificate documentele puse la dispoziţie şi s-a constatat că unitatea funcţiona fără a deţine certificat de clasificare eliberat de Ministerul Turismului. Astfel societatea a fost sancţionată conform HG 1267/2010, art.16(1), lit.a cu amenda în valoare de 40.000 RON.
Ulterior, în data de 28 dec 2017, a fost depus un alt dosar cu solicitarea clasificării unor camere de închiriat categoria 1 stea. În data de 9 ianuarie 2018 a fost emisă un nou act de clasificare provizorie, iar în data de 28 martie 2018 a fost făcută vizita în teren de către o echipă şi apoi emis certificatul de clasificare 31496/27.04.2018 pentru tipul de structura Camere de închiriat categoria 1 stea, pentru 14 spaţii de cazare cuprinzând 28 locuri”, explică reprezentanţii MEAT.
MEAT nu avea atribute să solicite autorizația de construcție, certificatul de urbanism sau autorizația de securitate la incendiu
Se mai precizează că, în vederea acordării certificatului de clasificare pentru Ferma Dacilor, MEAT a solicitat strict următoarele documente:
- cerere standardizată;
- certificat constatator (forma extinsă) emis de Oficiul Registrului Comerţului, din care să rezulte activităţile autorizate a fi desfăşurate la punctul de lucru şi codul/codurile CAEN corespunzătoare, pentru structura de primire turistică respectivă.
Sursa citată subliniază că, în acest caz, conform art. 15 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru autorizarea funcționării sale solicitantul are şi obligaţia depunerii declaraţiei-tip pe propria răspundere, semnată de asociaţi sau de administratori, din care să rezulte, că persoana juridică îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii, pentru activităţile precizate.
În cazul instituţiilor publice, organizaţiilor, asociaţiilor, fundaţiilor, cultelor religioase şi alte asemenea se depun: copia documentului de înfiinţare (hotărâre de guvern, hotărâre instanţă, etc), copia documentului de înregistrare fiscală, statutul sau documentul care atestă posibilitatea desfăşurării activităţii de cazare şi/sau alimentaţie publică şi documentul din care să rezulte dreptul de administrare (proprietate, comodat, închiriere sau alt drept de folosinţă) a structurii(lor) de primire turistică(e) precum şi adresa unităţii(lor) respectivă(e); fişă standardizată privind încadrarea nominală a spaţiilor de cazare pe categorii şi tipuri, conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice, după caz.
„În concluzie se constată că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în vederea procedurii de clasificare, în situaţia dată, nu avea atributul de a solicita alt tip de documente, cum ar fi autorizaţia de construcţie, certificatul de urbanism sau autorizaţia de securitate la incendiu, emiterea şi verificarea acestora fiind în competenţa primăriei comunei Gura Vadului şi a ISU Prahova”, punctează reprezentanţii MEAT.