Rata Repo, adică dobânda la care banca centrală răscumpără titlurile de valoare de la băncile comerciale, a crescut în ultimele şapte zile la un nivel record de 10,77% în Shanghai, cel mai mare nivel din martie 2003 şi până acum, potrivit Bloomberg.
Între timp, rata pe o zi a ajuns la un record de 12,85%. Zerohedge a anunţat că, peste noapte, rata Repo a sărit la 25%.
Comprimarea lichidităţilor din China a început înainte de festivalul Dragon Boat, la începutul acestei luni. Salturile la nivelul ratelor interbancare sunt obişnuite înainte de sărbători, dar Diana Choyleva de la Lombard Street Research spune că acesta este simptomul unei probleme mai mari.
Ea spune că fluxul de capital „a devenit un factor mai important pentru condiţiile lichidităţii autohtone în sistemul de schimb valutar administrat de China“.
Într-o notă către clienţii Bank of America, Ting Lu scrie: „Sunt mulţi factori în spatele comprimării lichidităţilor interbancare care pot fi aduşi în discuţie, dar noi credem că motivul principal este poziţia dură a bancii centrale care practic poate furniza lichidităţi nelimitate pentru a diminua orice comprimare dacă vrea“.
Băncile au cerut în repetate rânduri reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii. Deci care este motivul pentru care banca centrală chineză nu intervine?
Banca Populară a Chinei (BPC) pare a nu fi interesată să sprijine cererea constantă a băncilor pentru lichiditate. „Se pare că BPC şi alţi reglementatori s-ar putea să profite de condiţiile restrânse de finanţare pentru a împinge câteva bănci mai mici, care anterior au profitat de ratele interbancare stabile, să le finanţeze achiziţia unor titluri cu randamente ridicate“, scrie Lu.
La începutul acestei săptămâni, Charlene Chu de la Fitch a avertizat că „balonul“ creditării din China este deosebit de ce s-a mai întâlnit până acum în istoria modernă.
Cum a crescut rata Repo pe şapte zile
SURSA: Business Insider