Problemele financiare ale companiei ruse au apărut după extinderea Mechel, iar criza financiară din 2008 a provocat scăderea preţului oţelului şi cărbunelui. Oficialii de la Moscova încearcă de câteva luni să ajute Mechel, o companie cu datorii de 8,6 miliarde de dolari şi 70.000 de angajaţi, şi au propus câteva modalităţi, inclusiv schimbarea acţionariatului.
'Astăzi luăm în considerare opţiunile de vânzare nu numai a activelor care nu sunt de bază şi provoacă pierderi, ci şi a activelor pe care le considerăm de importanţă strategică', a afirmat Korzhov.
Scenariul pesimist al Mechel sugerează că din vânzarea acestor active ar putea fi obţinute două-trei miliarde de dolari care, împreună cu potenţiala vânzare a minei de cărbuni Elga din Rusia şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa mondială ar putea permite companiei să achite patru-cinci miliarde de dolari din datoria sa.
În prezent, Mechel este controlată de miliardarul rus Igor Zyuzin, iar principalii săi creditori sunt băncile ruse de stat Sberbank, VTB şi Gazprombank.
Recent, producătorul rus de oţel Severstal a anunţat că ia în considerare achiziţionarea unor active de la Mechel.
În România, Mechel a decis în martie să-şi vândă cele cinci unităţi de producţie pentru 52 de euro către Nikarom, care a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.
Societatea Invest Nikarom este controlată de Victor Ciumakov şi Svetlana Ciumakova, părinţii Olgăi Ciumakova, şefa reprezentanţei Mechel la Bucureşti. (Sursa: Agerpres)