Meciul Bursei se joaca si pe teren online

Opt dintre Societatile de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) care activeaza la Bursa de Valori Bucuresti ofera posibilitatea tranzactionarii online, o parte dintre ele capatand deja experienta in acest domeniu. Una dintre primele SSIF care si-au lansat programul de tranzactionare pe internet este Estinvest. Societatea de valori mobiliare cu sediul in Focsani a facut acest demers la 15 octombrie 2003, intr-un moment in care investitorii erau mai reticenti la asa ceva. Pe parcur



Opt dintre Societatile de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) care activeaza la Bursa de Valori Bucuresti ofera posibilitatea tranzactionarii online, o parte dintre ele capatand deja experienta in acest domeniu.

Una dintre primele SSIF care si-au lansat programul de tranzactionare pe internet este Estinvest. Societatea de valori mobiliare cu sediul in Focsani a facut acest demers la 15 octombrie 2003, intr-un moment in care investitorii erau mai reticenti la asa ceva. Pe parcurs, acestia au devenit receptivi la noua modalitate de a plasa ordine de vanzare sau cumparare. “Clientii au fost captati de aceasta metoda, pentru ca le asigura un control mai bun asupra portofoliului si asupra operatiunilor”, afirma Emanuela Vasii, director comercial la Estinvest. “Ordinele se executa mai repede in cazul tranzactiilor prin internet. In plus, sistemul e mai indragit de investitori pentru ca isi pot administra singuri portofoliul si ofera un grad mai ridicat de control. Era necesar sa venim cu aceasta varianta”, adauga ea. In ceea ce priveste clientii care apeleaza la serviciile de tranzactionare online ale Estinvest, acestia sunt in principal “clienti cu experienta, cu portofolii mari, acumulate in mai multi ani de prezenta pe Bursa, care isi pot administra singuri activele, si investitori mici, care invata, testeaza acest domeniu si care au deschis direct conturi online pentru acest lucru”, potrivit Emanuelei Vasii. Deja, circa 30-35% din totalul tranzactiilor pentru investitori sunt realizate prin internet.














“Tranzactionarea online devine un serviciu care trebuie sa fie prezent in mod aproape obligatoriu in oferta unei societati de brokeraj romanesti moderne.”

Razvan Pasol,

director general Intercapital Invest







Un alt jucator important de pe piata, SSIF Broker, si-a lansat la 16 mai propriul sistem de tranzactionare online. Cresterea numarului de clienti ce utilizeaza internetul pentru tranzactionare depaseste semnificativ cresterea numarului de clienti “clasici”. Ponderea tranzactiilor prin internet a ajuns, potrivit Adinei Craciun, agent de bursa la SSIF Broker, la 5% din totalul tranzactiilor. Planurile pentru viitor ale clujenilor sunt ambitioase, incluzand crearea unei versiuni demo pentru programul de tranzactionare si, mai ales, afisarea bid-ului si a ask-ului pe zece niveluri de pret, nu doar a celui mai bun pret de vanzare si de cumparare, asa cum se procedeaza in mod uzual in acest moment.
Ktrade, partea de tranzactionare prin internet a Intercapital, a depasit deja, potrivit directorului general Razvan Pasol, cele mai optimiste asteptari, aducand 22% din numarul total de clienti ai companiei la numai o jumatate de an de la lansare. “Receptivitatea este foarte mare. De altfel, tranzactionarea online devine un serviciu care trebuie sa fie prezent in mod aproape obligatoriu in oferta unei societati de brokeraj romanesti moderne. Noi am lansat acest serviciu in primul rand la solicitarile clientilor, venite in numar din ce in ce mai mare in ultimii ani”, spune Pasol.


In afara posibilitatii de a controla portofoliul mai bine, conturile online ofera in cele mai multe cazuri si comisioane mai bune decat cele obisnuite. SSIF Broker, de exemplu, percepe comisioane intre 0,8% si 5% la conturile clasice, in vreme ce la conturile online comisioanele sunt intre 0,5% si 1,1%. GM Invest, Estinvest si Vanguard au si ele comisioane mai ridicate la conturile asistate de broker decat la cele prin internet, diferenta variind de la caz la caz. Exista si companii care nu fac diferente intre conturile online si cele clasice din punctul de vedere al comisioanelor. Intre ele, Intercapital, IFB Finwest si Interfinbrok.


“Anii care vin vor aduce atat o perfectionare continua a sistemelor din punctul de vedere al parametrilor oferiti (timp de introducere a ordinelor in piata etc.) cat si o dezvoltare a acestora din punctul de vedere al informatiilor prezentate investitorilor”, prognozeaza Razvan Pasol.


Reglementari CNVM

• Pentru a face fata eventualelor disfunctionalitati ale sistemelor informatice, SSIF trebuie sa asigure proceduri alternative eficiente, astfel incat ordinele investitorilor sa poata fi executate. Investitorii vor fi informati cu privire la existenta acestor proceduri si la modalitatea de utilizare a acestora in contractul incheiat.


• Dupa incheierea procesului de verificare a cererii de catre SSIF, aceasta va comunica prin e-mail investitorului numele de utilizator si doua parole:

o prima parola – pentru vizualizarea ordinelor de vanzare/cumparare, a limitelor de tranzactionare si a balantei portofoliului;

o a doua parola – pentru introducerea ordinelor de vanzare/cumparare, transfer de instrumente financiare si/sau numerar.

• Confirmarea cu privire la inregistrarea de catre SSIF a ordinului clientului va fi afisata pe ecran. SSIF va solicita, apoi, clientului sa reconfirme ordinul.

• Contractul incheiat cu investitorul va stipula ca SSIF isi asuma responsabilitatea pentru executarea corespunzatoare a ordinului, odata ce confirmarea privind inregistrarea ordinului a fost trimisa investitorului si cat mai curand dupa ce investitorul a reconfirmat ordinul.

Avantajele si dezavantajele tranzactionarii Online

Executie mai rapida a ordinelor.

Investitorul nu mai e dependent de prezenta brokerului la serviciu.

SSIF-urile ofera in acelasi timp si alte facilitati: comparatii, analiza tehnica, diverse alte calcule.

Comisioane mai mici.

Se cer sume mai mici pentru deschiderea unui cont.

Costuri pentru accesul la internet.

Daca nu sunteti initiat, puteti pierde rapid banii investiti.