Meciul cu FMI se joaca in Parlament

In primul rand, legea trebuie votata urgent. La data cand scriu aceste randuri (24 aprilie), nu exista nici un semnal ca bugetul ar putea primi votul final pana la venirea delegatiei in Romania. In al doilea rand, cheltuielile statului trebuie sa se incadreze in limitele stabilite toamna trecuta, pentru ca discutiile intre Guvern si FMI sa aiba vreo sansa de finalizare. Parlamentarii au votat, deja, o multime de amendamente care cresc cheltuielile bugetare. Daca, in momentul intrarii proiectului

In primul rand, legea trebuie votata urgent. La data cand scriu aceste randuri (24 aprilie), nu exista nici un semnal ca bugetul ar putea primi votul final pana la venirea delegatiei in Romania. In al doilea rand, cheltuielile statului trebuie sa se incadreze in limitele stabilite toamna trecuta, pentru ca discutiile intre Guvern si FMI sa aiba vreo sansa de finalizare.
Parlamentarii au votat, deja, o multime de amendamente care cresc cheltuielile bugetare. Daca, in momentul intrarii proiectului de lege in Parlament, cheltuielile erau sustinute de venituri aproape sigure, pentru sumele suplimentare aprobate nu mai exista o acoperire in incasari sigure la buget. Ministrul finantelor spera sa obtina bani din impozitarea suplimentara a colaboratorilor, din dezvoltarea economiei prin facilitatile recent aprobate. Toate sunt doar sperante.
Pozitia externa a Romaniei este, in acest moment, fragila. Agentia de rating Standard&Poor’s crede, pentru motive de ea stiute, ca suntem aproape in incapacitate de plata. The Economist scrie, in mod eronat, ca Romania a renegociat scadentele pentru imprumuturi externe. Investitiile straine sunt atat de mici, incat ne este si jena sa mai pronuntam in public sintagma „investitor strain”. In interior, vocea premierului Isarescu este din ce in ce mai estompata in fata initiativelor cu iz electoral ale politicienilor. Negocierile cu expertii FMI se anunta dure si fara un rezultat concret pe termen scurt. Retragerea Fondului si a Bancii Mondiale din Moldova este o lectie care ar trebui sa aiba ecou la Bucuresti.
Pentru Romania, viitorul relatiei cu FMI se decide in Parlament. Aici, batalia se duce nu cu argumente economice, ci cu arme electorale. Fiecare partid vrea sa „traga” ceva mai multi bani pentru un anumit sector, pentru a se putea lauda apoi cu victoria. Pana acum, meciul este oarecum nul. Parlamentarii au votat voiosi cresterea propriilor salarii, ceea ce a fost o gafa. Au reparat, cat de cat, greseala, acordand facilitati intreprinderilor mici si mijlocii. Ambele decizii au fost luate cu unanimitate de voturi. Nici un partid nu isi permite sa se impotriveasca unei prevederi care, teoretic, imbunatateste mediul de afaceri.