Fondul Proprietatea este, cu siguranţă, una dintre afacerile care ar putea atrage în România nume mari din domeniul administrării investiţiilor. Motivul îl reprezintă sumele extrem de mari pe care le poate aduce Fondul atât din comisioanele de administrare cât şi din comisioanele de succes. Companii care până nu demult nu aveau mari interese în România stau la coadă la uşa Guvernului pentru a afla dacă şi când ar putea deveni administratori ai unuia dintre cele mai ma
Fondul Proprietatea este, cu siguranţă, una dintre afacerile care ar putea atrage în România nume mari din domeniul administrării investiţiilor.
Motivul îl reprezintă sumele extrem de mari pe care le poate aduce Fondul atât din comisioanele de administrare cât şi din comisioanele de succes. Companii care până nu demult nu aveau mari interese în România stau la coadă la uşa Guvernului pentru a afla dacă şi când ar putea deveni administratori ai unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii din Europa, Fondul Proprietatea.
Datorită mărimii sale, acesta este chiar mai vânat decât fondurile de pensii, potenţialii administratori urmând să încaseze suficient de mulţi bani încât să poată lansa, în fiecare an, câte un fond de investiţii de dimensiuni apreciabile pentru piaţa autohtonă.
Un calcul simplu, şi având în vedere o variantă prudentă, arată că societatea de administrare a fondului poate încasa mai bine de 120 de milioane de euro, în primul an, din comisioanele de administrare şi de succes. Pe parcurs, pe măsură ce dimensiunea fondului va creşte, şi veniturile companiei de administrare a investiţiilor, oricare ar fi aceasta, vor creşte. Iar perspectivele sunt favorabile din acest punct de vedere. Valoarea activelor, cel mai probabil, va creşte şi ea, iar pe parcurs statul ar putea fi nevoit să mai pompeze active, pentru a acoperi toate despăgubirile. Un aspect interesant este că veniturile administratorului nu vor depinde de preţul acţiunilor, ci doar de dimensiunea şi de evoluţia activelor nete. Aşadar, având în vedere că fondul va fi listat la Bursă, am putea asista la situaţia ca acţionarii să piardă bani, din scăderea preţului acţiunilor, iar societatea să câştige bani, din creşterea valorii activului net.