Activitatea Oficiului National al Cinematografiei (ONC) a fost, recent, obiectul verificarii de catre Corpul de Control al Primului Ministru. Concluzia raportului este ca Radu Gabrea, fost presedinte al ONC, actualmente consilier pe probleme de cultura al lui Radu Vasile, a administrat incorect fondurile cinematografiei romanesti, prabusind productia de filme in timpul mandatului sau. Promovarea publica a acestui raport a fost facuta repetat si cu voluptate de postul de televiziune ProTV. Campan
Activitatea Oficiului National al Cinematografiei (ONC) a fost, recent, obiectul verificarii de catre Corpul de Control al Primului Ministru. Concluzia raportului este ca Radu Gabrea, fost presedinte al ONC, actualmente consilier pe probleme de cultura al lui Radu Vasile, a administrat incorect fondurile cinematografiei romanesti, prabusind productia de filme in timpul mandatului sau. Promovarea publica a acestui raport a fost facuta repetat si cu voluptate de postul de televiziune ProTV. Campania declansata de oamenii lui Adrian Sarbu impotriva lui Gabrea nu este intamplatoare. Pe intreg mandatul sau, fostul sef al ONC l-a sacait pe magnatul de presa, somandu-l sa-si achite datoriile catre Fondul National al Cinematografiei, opunandu-se vanzarii Studioului Cinematografic Bucuresti (Buftea) si a celor mai profitabile sali de cinematograf catre Media Pro. Gabrea a mers pana la blocarea temporara a conturilor Media Pro. Adrian Sarbu nu a putut tolera acest comportament. Urmarea: Gabrea este destituit prin avansarea in functia de consilier al primului ministru, fiind, de fapt, tras pe linie moarta. In locul sau este numit Stere Gulea, care nu mai insista ca Media Pro sa-si plateasca datoriile. Conform raportului Corpului de Control al Primului Ministru, acestea se ridicau, in august a.c., la 8,1 miliarde lei.
Guvernul crede
in anonime
Declansarea investigatiilor asupra activitatii lui Radu Gabrea s-a facut la sugestia unor „anonimi”. La finele lunii august, s-au primit la Guvernul Romaniei doua memorii care semnalau grave nereguli la ONC. Expertul guvernamental Ion Bizon, cel care a condus ancheta Corpului de Control, nu stie cine le-a semnat. Dupa cum ne-a declarat, nu l-a interesat acest aspect, a contat ca era sarcina de serviciu sa-l controleze pe „prietenul” lui Sarbu. Gabrea nu a apucat sa afle daca este sau nu vinovat de ceva si, eventual, sa raspunda de pe pozitia de presedinte al ONC, pentru ca a fost numit consilier guvernamental cu o luna inainte de finalizarea raportului Corpului de Control. De ce atata graba?
Ex-presedintele ONC o pune pe seama programului de privatizare a RADEF Romaniafilm, prezentat Consiliului de Administratie (CA) al regiei, cu o saptamana inainte de a deveni obiectul investigatiei. „Desi planul de privatizare a fost votat de majoritatea membrilor CA, sforile au fost trase impotriva acestuia”. Radu Gabrea spune ca in spate se afla dorinta lui Adrian Sarbu de a pune mana pe distributia de filme. Afirmatiile sale sunt confirmate si de contractul pe care Vladimir Gaitan, fostul director de la RADEF Romaniafilm, l-a semnat in 1996 cu Media Pro. Documentul, nevalidat de CA al regiei, il facea pe Sarbu stapanul celor mai bune 20 de cinematografe din Romania. Dupa debarcarea lui Gaitan, contractul a fost atacat in instanta de catre CA al RADEF Romaniafilm, procesul aflandu-se inca pe rol.
Un alt punct fierbinte al conflictului ONC – Media Pro este modul in care Adrian Sarbu a intrat in posesia Studioului Buftea. In februarie 1998, ONC ii atragea atentia lui Victor Ciorbea, pe atunci prim-ministru, asupra manierei de scoatere la vanzare de catre FPS a celui mai mare complex de productie cinematografica din sud-estul Europei. Memoriul a ramas fara ecou, tranzactia incheindu-se in favoarea lui Sarbu. Conform lui Radu Gabrea, Buftea a fost subevaluata: „Sarbu ar fi trebuit sa dea opt milioane dolari. Nimeni nu stie daca banii au intrat in conturile FPS.”
Legea e buna
cand nu se aplica
Media Pro nu face un secret din intentia de a-si dezvolta afacerile pe piata cinematografica, tendinta naturala pentru un trust ce si-a atins limitele in radio si televiziune. Dupa mazilirea lui Gabrea, Adrian Sarbu anunta ca trustul isi propune sa investeasca anul viitor doua milioane dolari in cinematografie. Mai mult, Media Pro este gata sa alimenteze FNC peste contributia prevazuta de lege, bani pe care pana acum nu i-a platit. Generozitatea nu este gratuita, fiind conditionata de „ameliorarea Legii cinematografiei, in sensul unei corecte gestionari a investitiilor”, reiese dintr-un comunicat difuzat de agentia de stiri patronata de Sarbu. Deci, boss-ul de la Media Pro nu si-a platit datoriile pentru ca nu avea incredere in gestiunea ONC, condus de Radu Gabrea. Adrian Sarbu ii mai reproseaza lui Gabrea ca a sufocat productia de filme si a ruinat reteaua de cinematografe.
Acuzatul este coautor al Legii cinematografiei, cea care trebuie „ameliorata” si care, in ultimii doi ani, a schimbat radical modul de finantare a filmelor romanesti (organizarea de concursuri, acordarea creditelor si a primelor de finantare). Mecanismul, acceptat de majoritatea cineastilor, a lezat orgoliile unor importanti regizori. „Dan Pita si Mircea Daneliuc sunt deranjati ca nu mai au acces liber la finantare, fiind obligati sa participe la concursuri”, considera Radu Gabrea, adaugand ca „Daneliuc nu are de ce sa se planga, pentru ca, pe noua lege, a luat 620 milioane lei pentru un proiect cinematografic”.
Pe fondul acestor lupte de interese si reglari de conturi, cinematografia romaneasca este in cadere libera. Productia de filme tinde spre zero, salile de cinema se degradeaza rapid, publicul romanesc trage la telenovele, iar statul ramane acelasi administrator incapabil.
Contraargumentele lui Radu Gabrea
la incriminarile raportului Corpului
de Control al Primului Ministru
m Deplasarile s-au facut pe banii partenerilor externi. Radu Gabrea nu a stiut ca are nevoie de acordul primului ministru si al MAE. Curtea de Conturi a validat corectitudinea cheltuielilor.
m Primul contract nu putea fi scos la licitatie pentru ca fusese impus ONC prin hotarare de guvern. Cel de-al doilea este un contract de avocatura si nu se liciteaza.
m Debitele sunt in curs de recuperare. Datornicii au fost actionati in justitie, procesele fiind in derulare.
m Marian Barut nu a fost intotdeauna interimar, deci nu exista o numire pe acest post.
m Filmul este auditat de o firma specializata, garantie a respectarii criteriilor de finantare.
Acuzatii aduse de Corpul de Control
al Primului Ministru fostului presedinte
al Oficiului National al Cinematografiei
l Deplasari in strainatate fara avizele Ministerului Afacerilor Externe si ale primului ministru Radu Vasile.
l Incheierea ilegala a doua contracte de inchiriere, fara licitatie, a unor spatii din ONC.
l Debite nerecuperate, in valoare de 8,3 miliarde lei, provenite din contractele de inchiriere a spatiilor din incinta cinematografelor.
l Numirea fara concurs a secretarului general al ONC, in persoana lui Marian Barut.
l Finantarea productiei cinematografice „Apararea chineza”, fara ca dosarul acesteia sa intruneasca criteriile de eligibilitate.