Media salarială va de la Ministerul de Finanțe va fi de 3.000 de lei, dar vorbim despre oameni cu 20 de ani de experiență, a spus Gheorghe Ialomițianu în cadrul emisiunii "2+1" difuzată de B1TV.
"S-a folosit un sistem periculos, s-a ajuns ca stimulentele să însemne mai mult decât salariul. Acest lucru trebuie să dispară și va fi posibil acest lucru odată cu aplicarea legii salarizării unitare, pe care PSD vrea să o conteste. Ministerul de Finanțe, fără aceste stimulente, se situează pe ultimul loc în ierarhia instituțiilor publice, ca nivel de salarizare. În legea salarizării unice, este pe locul 4 sau locul 5, a declarat ministrul de Finanțe arătând că "media salarială va fi de 3000 de lei, dar vorbim despre oameni cu 20 de ani de experiență".
Acesta a ținut să precizeze că "oamenii din Finanțe nu ar trebui să facă grevă pentru că acest minister este o instituție importantă. Ar trebui să aibă o altă atitudine, unii dintre ei lucrează în trezorerie, alții în control, nu e potrivită acea atitudine".
Veniturile angajaţilor din instituţiile Ministerului de Finanţe – ANAF, Gardă Financiară şi alte instituţii de control – sunt compuse din salariu de bază plus o componentă salarială provenită din procentele asigurate din amenzile acordate pentru munca la negru, contrabandă şi evaziune fiscală.
Conform unei declarații a liderului sindical Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Public, miniştrii de finanţe au menţinut salariile de încadrare ale funcţionarilor publici din subordine la nivelul cel mai mic iar aceste stimulente, care nu provin din bugetul de stat, se ridicau la un salariu şi jumătate ceea ce înseamnă că un angajat câştiga pe lună un venit de circa 1.000 lei.
Lista cu veniturile din Finanţe publicată în luna aprilie, arată că veniturile totale ale unui angajat de la Finanţe pleacă de la 1457 de lei şi ajung până la 13.413 de lei lunar.
Cât de săraci sunt angajaţii de la Finanţe