Evoluțiile recente au atras și mai mult atenția asupra Beijingului. Administrația Biden a emis recent un nou avertisment public la adresa Chinei, pentru a nu furniza ajutor militar Rusiei. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că armele trimise Moscovei vor fi folosite pentru a ataca civilii din Ucraina, iar China se va confrunta cu „costuri reale”, dacă va continua cu transporturile de arme către Rusia, potrivit unei analize The Grind.
Ce propune China în documentul privind criza Ucrainei
La un an de la războiul din Ucraina, China a emis un document în 12 puncte cu privire la război (”criza Ucrainei”, cum o numește China) care conturează condițiile pentru o soluție negociată. Documentul este considerat de unii ca părtinitor față de Rusia. În plus a sugerat o încetare a focului, care ar îngheța câștigurile rusești, și nu sugera nicio condamnare a invaziei în sine. Președintele ucrainean Volodmir Zelenski a reacționat, spunând că ar fi bucuros să se întâlnească cu Xi Jinping, adăugând:
„China respectă din punct de vedere istoric integritatea noastră teritorială și, prin urmare, ar trebui să facă totul pentru ca Rusia să părăsească teritoriul Ucrainei”. În paralel, Beijingul a anunțat că îl va primi pe președintele Belarusului, Aleksandr
Lukașenko, un aliat apropiat al Kremlinului, într-o vizită de stat. Un consilier al lui Zelenski a ripostat, spunând că Beijingul ar trebui să-și aleagă aliații cu mai multă atenție. „Nu pariezi pe un agresor care a încălcat legea internațională și va pierde războiul”, a scris Mykhailo Podoliak.
America, acuzată de ipocrizie
La rândul său, China a afirmat că Statele Unite au fost „ipocrite” când au avertizat Beijingul să nu trimită arme în Rusia. „Statele Unite și-au intensificat eforturile de a trimite arme uneia dintre părțile în conflict, ceea ce a dus la un război nesfârșit și au răspândit frecvent informații false despre furnizarea de arme de către China, Rusiei”, a spus Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.
China a căutat să echilibreze parteneriatul cu Rusia
Evoluțiile recente evidențiază abordarea complexă a Chinei față de război. Cu doar trei săptămâni înainte de invadarea Ucrainei, președintele Vladimir Putin și liderul chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit, declarându-și prietenie „fără limite” și au criticat puternic NATO și SUA. De când a început războiul, China a căutat să echilibreze parteneriatul cu Rusia, în ciuda temerilor că Beijing-ul ar putea rupe complet relația cu Occidentul.
Până în prezent, balanța s- înclinat spre Moscova; China a refuzat să-l critice pe Putin, a menținut un comerț constant în timpul războiului cu Rusia și a dat vina pe NATO pentru război. Acum, China se consideră efectiv un mediator neutru într-o posibilă soluționare a conflictului. Cheng Chen, profesor de științe politice la Universitatea din Albany, Universitatea de Stat din New York, explică: ”De la început, China a subliniat că va rămâne neutră.
Colacul de salvare al Moscovei
Această retorică nu s-a schimbat. În același timp, China și-a atenuat entuziasmul când vorbește despre relația sa cu Rusia. Deși a refuzat să condamne agresiunea rusă, a arătat clar că nu știa despre planul lui Putin și a susținut importanța suveranității”.
Potrivit lui Chen, această poziție „neutră”, nu împiedică China să dețină un rol major, indispensabil în susținerea economiei Rusiei, care contribuie direct la eforturile de război ale Moscovei. ”Nu împiedică China să desfășoare exerciții militare comune și patrule militare comune sau să organizeze întâlniri la nivel înalt și chiar summit-uri cu Rusia, blocând eforturile Occidentului de a face din Rusia un stat paria. China a oferit Rusiei un colac de salvare în această perioadă de criză”, subliniază acesta.