Mediatorul UE pornește o anchetă. Uniunea Europeană investighează așa-numitele ”uși rotative” – angajați ai CE care devin lobbyști după ce părăsesc funcția. Ombudsmanul Emily O’Reilly, care este şi mediatorul european, a lansat o anchetă ca parte a unei monitorizări atente a administrației UE.
În ultimii ani, s-a întâmplat de mai multe ori ca personalul specializat al Comisiei UE să se transfere în sectorul privat, unde competențele și contactele pot avea o valoare comercială semnificativă, aflându-se astfel într-o poziție de potențial conflict de interese.
Mediatorul UE pornește o anchetă. Se dorește menținerea încrederii în instituțiile europene
Ilfattoquotidiano.it a dedicat o investigație exclusivă fenomenului ușilor rotative, prezentând o serie de informații pe această temă și un raport editat de ONG-ul The Good Lobby şi oferit cititorilor.
Unul dintre articole este dedicat fenomenului ușilor rotative din Europa. O’Reilly va investiga acest fenomen și va cerceta 100 de dosare ale a tot atâtor funcționari care au făcut obiectul deciziilor Comisiei, când au cerut undă verde pentru un nou loc de muncă, sau un concediu fără plată.
Conform unui comunicat, ancheta va implica personalul a 14 direcții generale din cabinetele comisarilor, serviciul juridic al Comisiei, secretariatul general, grupul intern de experți și comitetul de control al reglementării.
„Gestionarea solidă a problemei ușilor rotative este importantă pentru a menține încrederea în instituțiile UE”, a subliniat O’Reilly.
Condiții temporale și operaționale precise
„Orice percepție care dă de înţeles că normele nu sunt aplicate corect, riscă să pună în dubiu faptul că administrația UE acționează pe deplin în interesul public”, a adăugat Ombudsmanul, care a efectuat deja investigații similare în cadrul Autorităţii Bancare Europene și Agenției Europene de Apărare.
În plus, în februarie a cerut Comisiei să respecte condițiile stabilite în cazul fostului comisar bugetar al UE, Günther Hermann Oettinger, care s-a mutat la o firmă de consultanță.
Contractul de muncă al oficialilor europeni stabilește condiții temporale și operaționale precise, pentru a împiedica personalul care ocupă noi funcții în sectorul privat să se trezească într-o situație de potențial conflict de interese.