De cele mai multe ori, cei care sunt bolnavi nu au acces la tratamente si medici renumiti pentru simplul fapt ca locuiesc la celalalt capat al Pamantului. Reteaua Internet si zecile de site-uri dedicate sanatatii se doresc a fi o rezolvare macar partiala a acestei probleme.
La www.healthanswers.com, oamenii aflati in suferinta sau cei apropiati lor pot gasi raspunsuri referitoare la problemele lor de sanatate. De exemplu, o persoana care sufera de astm poate face un test rapid care consta in completarea unui chestionar virtual si in doar cateva secunde (depinde de viteza de conectare la Internet) va afla in ce stadiu de gravitate a bolii se incadreaza, care este tratamentul cel mai indicat si ce regim sa urmeze.
Cele mai uile site-uri dedicate sanatatii sunt cele interactive, prin intermediul carora utilizatorii Internetului pot afla raspunsuri la problemele fizice sau psihice pe care le au. Insa asa-numitele diagnostice on-line nu sunt singurele lucruri folositoare de pe Internet. Mult mai des intalnite sunt site-urile de informare in care subiecte de actualitate din domeniul medicinei sunt prezentate zilnic.
www.healthoz.com sau health.yahoo.com sunt adrese unde atat medicii, cat si pacientii au acces la ultimele descoperiri in ceea ce priveste medicamentele sau tratamentele pentru aproape toate bolile cunoscute.
Asociatiile profesioniste ale medicilor din intreaga lume au descoperit puterea inimaginabila a Internetului si au investit bani in crearea unor pagini de web care sa ofere celor interesati cat mai multe informatii folositoare. La www.diabetes.org, sau www.diabetes.com diabeticii pot gasi sute de retete pe baza de indulcitori artificiali sau pur si simplu fara zahar. Tot de la aceste adrese isi pot comanda carti si brosuri despre diabet sau pot trimite si primi mail-uri de la medici renumiti care ii pot consulta astfel fara a fi nevoie sa strabata mii de kilometri pana la centrul de sanatate unde lucreaza acestia.
La https://heartdisease.about. com, cardiacii sunt ghidati catre un regim de trai sanatos care sa nu le puna in pericol viata, explicatiile fiind foarte amanuntite incepand cu exercitiile fizice zilnice, regimul alimentar si monitorizarea tensiunii arteriale. Raspunsurile testelor sunt personalizate, fiecare utilizator furnizand despre el informatii privind varsta, greutatea, sexul, activitatea si un istoric al bolii. Cei mai renumiti medici publica aici zilnic articole despre ce trebuie facut in cazul unui atac de cord, cum se trateaza aritmia sau ultimele tehnici de operare pe cord.
Educatia sexuala
Bineinteles ca nu se pot efectua teste de graviditate on-line, dar informatiile referitoare la acest subiect sunt foarte numeroase. Sanatatea sexuala sau a femeilor gravide este un subiect foarte des intalnit pe paginile de Internet. Daca in anumite zone ale lumii cultura sau religia impiedica tinerii sa abordeze liber acest subiect sau sa treaca pragul unui cabinet ginecologic, Internetul este o varianta utila. Informatiile care se gasesc pe web, chiar daca nu pot suplini opinia specializata a unui medic, pot totusi ajuta mult, iar www.plannedparenthood.org este un exemplu foarte bun.