Cinci universităţi din România critică creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Este vorba despre Universităţile Bucureşti, Academia de Stiinţe Economice, Universitatea de Vest, Universitătea „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Rectorii care au semnat comunicatul de presă, afirmă că este o lege care încalcă autonomia universitară.
„Poziţia tuturor universităţilor din consorţii şi în general a universităţilor este că noi avem nevoie şi în continuare de profesorii buni din universităţi”, a spus Marin Preda, rectorul Universtăţii din Bucureşti.
Pe de altă parte, medicul specialist ATI Laura Zarafin, de la Spitalul Colentina, susţine că vârsta până la care un medic poate fi performant este 57, maxim 60 de ani.
„Când vorbim de ATI, că este specialitatea mea, noi suntem echivalenţii unor piloţi de avioane, dacă e să fim oneşti. Nu cred că cineva şi-ar dori să primească vreodată anestezie de la un om de 70 de ani”, a spus dr. Laura Zarafin.
Guvernul a adoptat proiectul care interzice cumulul pensie-salariu
Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care este crescută opțional vârsta de pensionare la 70 de ani și este interzis cumulul pensie-salariu la stat.
Dacă Parlamentul va vota legea în forma trimisă de Guvern, după promulgare, bugetarii care cumulează pensia cu salariul vor fi nevoiți să opteze în termen de 30 de zile.
Potrivit ministrului Muncii, acum sunt 35.000 de bugetari care cumulează pensia cu salariul.
Măsura se aplică și pensionarilor din structurile ministerul de Interne, unii dintre ei ieșiți la pensie cu mult înainte de vârsta standard de pensionare, dar care au rămas angajați la stat.
Aleșii locali, parlamentarii, miniștrii, membrii CCR și ai Curții de Conturi, și nu numai, se numără printre bugetarii exceptați din legea interzicerii cumulării pensiei cu salariul la stat.
Ministrul Muncii Raluca Turcan a precizat că au fost introduse aceste excepții pentru ca legea să fie constituţională.
„Pentru a nu mima reforme este important ca orice text legislativ să fie constitutional. Atâta timp cât în Constituție este garantat dreptul de a fi ales pentru orice persoană și există niște mandate definite de Constituție, dacă noi am fi venit cu un text contrar atunci textul ar fi fost de departe neconstituțional, așa cum am fost martori la mai multe proiecte normative care ulterior au fost declarate neconstituționale și oamenii au rămas doar cu amăgirea”, a declarat Raluca Turcan.