"Am ajuns ca 30% din femei şi 20% din bărbaţi să fie suporaponderali și putem vorbi de o epidemie de obezitate infantilă, atunci când 40% din copii sunt obezi. Un neavizat răuvoitor ar putea spune văzând numărul de obezi că această înseamnă exces,abuz şi bogăţie", susține Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe și doctor în științe medicale.

Potrivit lui, în multe cazuri, creșterea în greutate este cauzată de faptul că oamenii nu își permit costurile unei alimentaţii de calitate, bazată pe sfaturile unui nutriţionist. Mai mult, timpul liber limitat și îngrijorarea privind datoriile sau locul de muncă stresant  limitează dispoziția pentru sport sau pentru relaxare.
Statistica Institutului Parhon ne plasează pe locul trei în Europa, cu 50% din populaţie persoane supraponderale şi 25% obeze. În galeria de mai sus, puteți vedea un grafic realizat de Agenția Europană de Mediu în 2008, cu harta Europei, în funcție de consumul mediu zilnic de calorii per persoană pe zi. Potrivit graficului, un român consumă în medie 3.490 de calorii.
Tudor Ciuhodaru spune că în teorie, alimentaţia ar trebui să asigure dispariţia senzaţiei de foame şi să fie echilibrată asigurând un număr de mese zilnic, însă în practică, problema principală costă în ceea ce oamenii își permit.

"Apar variaţii de comportament alimentar ce ţin de ritm ce merg de la mâncatul des: ronţăitul ce duce la adevărate dependenţe de mâncare ce oferă iluzia relaxării până la acea masă unică nocturnă, la alimentaţia în faţă calculatorului sau a televizorului, ca reacţie la stres", spune medicul. La acestea se poate asocia adesea consumul de alcool,  iar odată apărută obezitatea, pacienţii suferă modificări de ordin psihologic şi de integrare socială, care asociate la statusul economico-social, duc la apatie sau depresie, care închid cercul vicios al unui stil de viaţă determinat de criză", adaugă Ciuhodaru.
Astfel, pe lângă cauzele genetice,biologice,culturale şi comportamentale,  sărăcia contribuie paradoxal la apariţia obezităţii cu toate complicaţiile de ordin metabolic, cardiovascular, neuropsihic sau osteroarticular.
"Am iniţiat un proiect legislativ ce prevede predarea în şcoli a educaţiei pentru sănătate pentru a iniția acea cultură a unei alimentaţii adecvate şi a unui stil de viaţă sănătos. Cât timp acest proiect suferă de sedantarism în Parlament, vom asistă la extinderea epidemiei de obezitate", mai spune Tudor Ciuhodaru.