Primele medicamente care ar putea dispărea sunt antiinfecţioasele şi cele pentru aparatul cardiovascular, a declarat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Mai mult, România poate pierde în următorii doi ani aproximativ 1.000 de locuri de muncă din industria farma şi investiţii de peste 50 de milioane de euro.
Producătorii au anunţat că îşi vor evalua portofoliul în următoarele luni şi că vor decide scoaterea anumitor medicamente nerentabile din nomenclator, reduceri de personal sau chiar retragerea de pe piaţă.
"Există posibilitatea ca mai multe companii să scoată acelaşi medicament de pe piaţă în acelaşi timp", a declarat Dragoş Damian.
Potrivit lui, acesta nu este singurul pericol în viitorul apropiat: odată ce companiile vor reevalua costurile de producţie, vor exista şi reduceri de personal, care pot atinge şi 1.000 de concedieri. În total, membrii APMGR asigură în România în jur de 8.000 de locuri de muncă directe, cele mai multe înalt calificate.
De asemenea, în circa doi ani, România ar putea pierde investiţii de circa 50 de milioane de euro în industria farmaceutică, care vor fi fie amânate, fie anulate definitiv.
"Nu vom face un transfer complet către export"
Totuşi, preşedintele APMGR dă asigurări că încă nu s-a discutat în cadrul asociaţiei de nicio altă plecare de pe piaţă, similară retragerii Mundipharma, un important producător şi importator de medicamente morfinice din ţară.
"Aproape toţi producătorii au investiţii industriale în România, de aceea plecarea lor nu este simplă. Nu este ca şi cum ar închide un birou de reprezentanţă cu 20 de angajaţi, este vorba de afaceri de sute de milioane de euro", a declarat Dragoş Damian.
Potrivit lui Damian, nu mai există bani pentru a plăti şi taxa în forma actuală şi pentru a finanţa deopotrivă investiţii industriale necesare pe piaţa locală.
Companiile se vor dedica pe viitor doar la restrângerea portofoliului şi nu la mutarea producţiei către export, a mai spus Damian.
Toate aceste tulburări ale pieşei farmaceutice locale se oglindesc, potrivit lui APMGR, în scăderea accesului la medicamente pentru români cu aproape 10% în 5 ani. Astfel, dacă în 2006, au fost puse pe piaţă 520 de milioane de cutii de medicamente, în 2011, pe piaţă au fost puse doar 480 de milioane de cutii de medicamente.