Medicamentele antiinflamatoare luate de femei însărcinate pot crește riscul de autism
Medicamentele antiinflamatoare utilizate de milioane de femei gravide din întreaga lume, cunoscute sub denumirea de glucocorticoizi, pot avea efecte semnificative asupra dezvoltării cerebrale a copiilor lor, conform unui studiu recent. Aceste medicamente, care includ prednisonul și cortizonul, imită hormonul natural cortizol și sunt prescrise pentru a trata o gamă largă de condiții, inclusiv riscul de naștere prematură și afecțiuni autoimune sau inflamatorii, scrie DailyMail.com.
Riscurile glucocorticoizilor asupra dezvoltării copilului
Studiul a investigat efectele expunerii prenatale la glucocorticoizi, o clasă de steroizi utilizați frecvent pentru a reduce inflamațiile și pentru a ajuta la maturizarea organelor fătului în cazul riscului de naștere prematură. De asemenea, aceștia sunt prescriși femeilor gravide cu afecțiuni precum artrita reumatoidă, lupusul sau astmul, pentru a controla răspunsul imunitar.
Potrivit cercetării, copiii expuși la glucocorticoizi în timpul sarcinii au avut cu 30% până la 50% mai multe șanse de a dezvolta autism, comparativ cu cei ale căror mame nu au fost tratate cu aceste medicamente. Acest risc este considerat semnificativ și indică posibile efecte adverse asupra creierului în dezvoltare al fătului.
Studiul a descoperit, de asemenea, o legătură între expunerea prenatală la glucocorticoizi și un risc crescut de dizabilități intelectuale, deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) și tulburări de anxietate. De asemenea, copiii expuși acestor medicamente au avut un risc cu 50% mai mare de a suferi de tulburări de dispoziție și stres.
Glucocorticoizii, care includ medicamente precum prednisonul, acetonida de triamcinolon și metilprednisolon, sunt printre cele mai comune steroizi prescriși femeilor însărcinate. Steroizii betametazona și dexametazona, care trec prin placentă, sunt folosiți pentru a preveni nașterile premature, fiind de obicei administrați prin injecții.
Detalii despre studiu și observații
Studiul despre medicamente a fost realizat în Danemarca și a analizat dezvoltarea a peste 1,1 milioane de copii născuți între 1996 și 2016. Din aceștia, peste 300.000 au fost expuși la glucocorticoizi în timpul sarcinii. După o perioadă de urmărire de 15 ani, cercetătorii au examinat istoricul medical al copiilor și au observat că riscul de autism și alte tulburări de dezvoltare era semnificativ mai mare în rândul celor expuși la aceste medicamente.
În cazul copiilor ale căror mame au luat glucocorticoizi pentru prevenirea nașterii premature, riscul de autism a fost cu 50% mai mare comparativ cu cei ale căror mame nu au fost expuse la medicamente. În schimb, copiii mamelor care sufereau de afecțiuni autoimune sau inflamatorii au avut un risc cu 30% mai mare de a dezvolta autism și ADHD, în timp ce problemele de dispoziție și dizabilitățile intelectuale au fost cu 40% mai frecvente.
Femeile însărcinate cu afecțiuni autoimune sau inflamatorii afirmă că medicamentele alternative „ar putea fi mai sigure și ar putea reduce consumul de glucocorticoizi, dar lipsesc dovezi și sunt necesare mai multe cercetări”.