"Aşteptăm ca în zilele următoare să fie publicat şi să ofere posibilitatea pacienţilor din România, pe măsură ce produsele vor fi evaluate, să beneficieze de ele în cadrul programelor naţionale sau ca şi medicamente compensate şi gratuite. Menţionez încă că evaluarea va fi foarte serioasă şi numai acele medicamente cu adevărat valoroase vor intra în cadrul acestor programe de sănătate sau vor fi compensate.
Este vorba de circa 150 de medicamente, dintre care 84 sunt molecule noi, restul sunt medicamente care sunt deja incluse în anumite scheme terapeutice la care este o extindere sau o solicitare de extindere terapeutică pentru alte afecţiuni. Sperăm ca în primele luni ale anului viitor să putem, împreună cu colegii de la unitatea de evaluare a tehnologiilor medicale, să demarăm procedurile şi să putem da un răspuns, pe de o parte solicitanţilor care sunt companiile farmaceutice şi pe de altă parte ceea ce ne interesează în mod deosebit pacienţilor din România", a explicat secretarul de stat în MS, prezent la lansarea unui proiect de către Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Potrivit acestuia, procedura de evaluare durează aproximativ 90 de zile, iar includerea pe liste va fi probabil în a doua parte a anului viitor.