Grupul Novartis în România va susține cu aproximativ 1,7 milioane de lei Societatea Națională de Cruce Roșie din România, pentru a contribui la instituirea unui fond de urgență de echipamente de protecție, materiale, bunuri și alte echipamente medicale, necesare în acest moment pentru siguranța personalului medical din țară și pentru tratarea cazurilor confirmate de COVID-19.
Într-un comunicat de presă se precizează că autoritățile din sistemul sanitar din România vor coordona alocarea resurselor către spitalele care au cea mai mare nevoie. Crucea Roșie din România este membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie și își desfășoară activitatea ca organizație de ajutor umanitar, auxiliară autorităților publice.
Separat de sprijinul pe care îl oferă Societății Naționale de Cruce Roșie din România, Grupul Novartis în România susține cu o sumă totală de 50.000 USD (220.000 RON), cinci spitale din București, Cluj Napoca, Iași, Ploiești și Târgu Mureș pentru a răspunde nevoilor urgente pe care acestea le-au semnalat. Aceste nevoi au apărut în contextul COVID-19 și sunt legate de achiziția de echipamente de protecție, materiale, bunuri și alte echipamente medicale.
„Mulțumim Grupului Novartis în România pentru acest gest important de solidaritate. Ne bucurăm că în aceste momente dificile partenerii noștri dau dovadă de unitate, de implicare și mai ales de umanitate. Doar împreună vom înfrânge acest virus!”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.
Medicamente donate Institutului Matei Balş din Bucureşti
Grupul Novartis în România donează 100.000 de doze de azitromicină 250 mg, produsă de Sandoz, Institutului Național de Boli Infecțioase – Prof. Dr. Matei Balș și rețelei de spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19. Această cantitate acoperă tratamentul pentru aproximativ 5.000 de pacienți.
Grupul Novartis în România donează 100.000 de doze de azitromicină 250 mg, produsă de Sandoz, Institutului Național de Boli Infecțioase – Prof. Dr. Matei Balș și rețelei naționale de spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19, pentru a sprijini tratamentul pacienților cu COVID-19. Azitromicina este un medicament recomandat de Organizația Mondială a Sănătății și face parte din unele combinații terapeutice care, în alte state, s-au dovedit a fi eficiente în tratamentele pentru COVID-19. Această donație este posibilă cu sprijinul unității de producție de la Târgu Mureș, unde acest medicament este fabricat pentru România, pentru alte 60 de țări din Europa, America de Nord și altele.
Sprijinul pe care Grupul Novartis îl acordă în România este finanțat din fondul global Novartis COVID-19 Response Fund. Prin acest fond, la nivel global, compania oferă subvenții pentru a sprijini initiațive din domeniul sănătății publice, concepute pentru a ajuta comunitățile să gestioneze provocările pe care le ridică această pandemie.
„Mă bucur că, împreună cu domnul profesor Alexandru Rafila, am reușit să obținem, prin donație, această cantitate de medicamente esențiale în spitalele de boli infecțioase și în alte unități medicale care tratează pacienți cu COVID-19.
Ne confruntăm, în prezent, cu o nevoie continuă și în permanentă creștere de resurse pentru tratamentul adecvat al pacienților spitalizați cu COVID-19. Apreciem gestul și mobilizarea grupului Novartis/Sandoz de a susține, prin această donație, tratamentul a 5.000 de pacienți cu boli cronice asociate COVID-19, care necesită azitromicină în combinații terapeutice care au dat deja rezultate”, a declarat domnul Profesor Dr. Adrian Streinu-Cercel, Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș.
Program global de răspuns la pandemia COVID-19
„Continuăm să ne respectăm angajamentul de a sprijini sistemul de sănătate, autoritățile și pacienții din România. Ne alăturăm efortului comun și oferim sprijin suplimentar pentru a ajuta autoritățile române să acopere nevoi urgente și de bază, pentru menținerea siguranței personalului medical din țară și pentru tratarea pacienților”, a completat Eugen Grecu, Country President al Grupului Novartis în România.
Sprijinul Grupului Novartis în România face parte dintr-o serie de măsuri și inițiative ale companiei pentru a asigura menținerea sănătății și siguranței angajaților, cadrelor medicale și pacienților, precum și pentru a livra, fără întreruperi, medicamente către pacienți. Unele dintre aceste măsuri presupun că majoritatea angajaților lucrează de acasă cel puțin până pe data de 1 mai 2020. Între timp, unitatea de producție Sandoz Târgu Mureș lucrează 24/7 pentru a asigura cantitatea necesară de medicamente.
Aceaste inițiative din România sunt parte a unui amplu program global de răspuns la situația creată de pandemia COVID-19. Acest program include măsuri pentru protejarea și sprijinul angajaților și pacienților, eforturi de colaborare pentru descoperirea de medicamente, susținerea de studii clinice pentru medicamentele deja existente în portofoliul Novartis, precum și angajamentul Sandoz de a păstra prețul stabil pentru o serie de medicamente esențiale care pot ajuta în tratamentul COVID-19.