Astfel, Lupin Pharmaceuticals a anunțat retragerea de pe piață a tuturor loturilor medicamentelor Irbesartan și Hidroclorotiazidă, întrucât acestea ar putea conține niveluri ridicate de substanțe care cauzează cancer, scrie Goodhousekeeping.

Decizia de retragere a fost emisă încă de săptămâna trecută

Decizia de retragere a fost emisă săptămâna trecută, după ce testele au arătat că mai multe loturi din ambele medicamente au depășit nivelurile acceptabile ale impurității N-nitrosoirbesartan. Aceasta este o substanță cancerigenă, ceea ce înseamnă că medicamentele ar putea provoca cancer, explică FDA. Peste 90% dintre cei peste 300 de compuși N-nitrozo cunoscuți (dintre care unul este N-nitrosoirbesartan) s-au dovedit a fi cancerigeni când au fost testați pe animale, conform FDA.

Irbesartan USP este un blocant al receptorilor de angiotensină II, folosit pentru a ajuta la tratarea hipertensiunii, la scăderea tensiunii arteriale, la nefropatia diabetică în cazul pacienților hipertensivi cu diabet de tip 2.

Ce li se recomandă pacienților care iau aceste medicamente

Pacienții care iau în prezent oricare dintre aceste medicamente sunt sfătuiți de FDA să le utilizeze în continuare, deoarece renunțarea bruscă la ele ar putea avea consecințe negative asupra sănătății. Ei ar trebui totuși să-și contacteze medicul de familie cât mai curând posibil pentru a decide asupra unui tratament alternativ. De asemenea, comercianții sunt sfătuiți să nu mai vândă medicamentele și să le returneze cât mai curând posibil.

Și alte medicamente cunoscute au fost retrase

La începutul anului, în SUA au fost retrase anumite variante de medicamente pe bază de ranitidină după s-au descoperit urme ale unei impurități cancerigene numite N-nitrozodimetilamină (NDMA) în unele dintre acestea. Ranitidina, precum și alte medicamente pe bază de Ranitidina, cum este cazul Arnetinului, sunt extrem de folosite în România în tratarea afecțiunilor de stomac. Mai mult decât atât produsele sunt utilizate de foarte mulți ani și până acum nimeni nu a semnalat că ar putea avea efect cancerigen.

Fiind un medicament cu tradiție, Ranitidina este și unul dintre cele mai ieftine de pe piață. Așadar este posibil și ca lobby-ul din pharma să fi dus la această decizie și peste câteva luni să apară un înlocuitor al acestui medicament cu mult mai scump, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut.