Sandra Alexiu trage un semnal de alarmă în privința pseudoefedrinei

Medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a emis un semnal de alarmă cu privire la o substanță periculoasă găsită în unele medicamente pe care românii le utilizează frecvent în această perioadă.

Referindu-se la o atenționare emisă de Agenția Europeană a Medicamentului, medicul Sandra Alexiu a subliniat că unele medicamente destinate combaterii răcelii conțin pseudoefedrină, o substanță considerată periculoasă pentru pacienți.

„Am primit astăzi o atenționare importantă de la Agenția națională a medicamentelor și dispozitivelor medicale (ANMDM) și tare rău mi-ar părea să treacă neobservată!

E vorba de o substanță care se găsește în aproape toate preparatele pe care le cumpărăm din farmacii sub denumirea de RĂCEALĂ ȘI GRIPĂ și pe care românii le înghit în cantități impresionante pentru a-și trata răcelile fără sa mai discute cu medicii, în speranța că se vindecă mai repede…

Nu doar că luăm fără să întrebăm, dar luam doze enorme!! (…)La fel și pastile de supt, 3-4 feluri, cu pumnul, distrugând ce trebuie să rămână întreg și nevătămat pe limbă”, scrie doctorița Sandra Alexiu pe Facebook.

Mai mult, medicul ne reamintește că o răceală obișnuită se rezolvă în aproximativ șapte zile, fie că consulți un medic sau nu. Ea subliniază că lămâia și mierea reprezintă cele mai eficiente remedii pentru o răceală simplă.

Simptomele care apar

În legătură cu substanța periculoasă găsită în unele medicamente, medicul dezvăluie simptomele care pot apărea în urma consumului acestora.

Medicul a scris că principala substanță găsită în medicamentele de „răceală și gripă”, pseudoefedrina, vine cu atenționări importante. Ea a menționat că substanța este periculoasă pentru pacienții cu boli de inimă și rinichi. Iar acum se știe că poate provoca afectări cerebrale reversibile, dar grave. Alexiu a adăugat că există preocupări cu privire la administrarea excesivă a acestor medicamente copiilor. Din dorința de a-i trimite mai repede la școală. Iar în loc să li se ofere tratamente naturale și sănătoase, se recurge la diverse forme de medicamente. Inclusiv administrarea lor în ochi, nas, urechi și sub formă de supozitoare. Precum și utilizarea frecventă a telefoanelor mobile. Ea a susținut că ar fi mai bine să li se curețe năsucurile. Și să li se ofere lichide sănătoase, cum ar fi limonada de casă băută cu paiul. Să se desfășoare activități distractive, cum ar fi umflatul de baloane. Să li se acorde atenție la igiena personală, cum ar fi luarea unui duș în caz de febră. Să se aerisească bine camera și să li se ofere mâncare sănătoasă, cum ar fi supa de aripi de curcan.

„Fiți cumpătați! Fiți atenți! Nu forțați natura, fiindcă în lupta aceasta omul nu câștigă niciodată”, a mai scris Sandra Alexiu pe Facebook.