Semnal de alarmă tras de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) face un apel disperat către autorități pentru implementarea unor măsuri urgente menite să asigure accesul la medicamente generice şi biosimilare pentru un număr mai mare de pacienți.
De menționat că, 8 din 10 pacienți din România sunt tratați cu ajutorul medicamentelor generice.
În cadrul unei conferințe recente, APMGR a atras atenția că medicamentele generice și biosimilare sunt esențiale pentru pacienți, având atât eficacitate ridicată, cât și prețuri accesibile.
Bolnavii nu ar trebui să-și întrerupă tratamentul vital din lipsa accesului la medicamente. Arina Gholmieh, vicepreședinte APMGR, a spus că se așteaptă la soluții viabile și sustenabile de la autorități pentru un management eficient al bugetului pentru medicamente.
„Așteptăm de la CNAS, care este ordonatorul de credite, să vină cu niște soluții viabile, niște soluții sustenabile pentru un management, o administrare adevărată a acestui buget pentru medicamente, niște soluții care, sperăm noi, să ofere medicamentelor generice și bio-similare importanța care li se cuvine”, a declarat Arina Gholmieh, potrivit Antena 3 CNN.
Aceste medicamente generice și biosimilare sunt esențiale pentru optimizarea cheltuielilor din sistemul de sănătate datorită prețurilor lor mai mici în comparație cu medicamentele inovative. Conform estimărilor, în următorii cinci ani, economiile generate de aceste medicamente pot depăși 500 de milioane de euro.
Se solicită implementarea rapidă a măsurilor promise de autorități
Soluțiile propuse de APMGR au primit susținere din partea ministrului Marcel Boloș, care a subliniat importanța unei gestionări mai eficiente a fondurilor bugetare în domeniul sănătății.
Ministrul Finanțelor a declarat că toate aceste măsuri care țin de o mai bună gestionare de fonduri sunt în atenția Guvernului. El a punctat că „ar fi bine să le primim și în scris dacă se poate, fiindcă noi încercăm să organizăm o structură specializata în cadrul Ministerului de Finanțe pentru aceste așa-zis mai bune utilizare a fondurilor bugetare”.
Reprezentanții industriei farmaceutice atrag atenția că, fără implementarea rapidă a măsurilor promise de autorități, aceste medicamente generice vitale riscă să dispară de pe piața din România.
Mihai Fugarevici, directorul general STADA România, spune că „vom ajunge în situația în care nu va mai aduce nimeni aceste produse și credeți-mă că vor fi foarte greu de înlocuit”. El adaugă că „toți suntem de acord că sistemul e într-un punct și că medicația generică și medicația bio-similară reprezintă o soluție”
De asemenea, el a precizat că ministerul Sănătății lucrează în momentul ăsta la noi politice ale medicamentului.