Medicamentele caută perfuzii la Bursă

Reautorizarea distribuitorilor de medicamente începe în iunie. Investiţiile pentru respectarea noilor reguli ajung până la 20 de milioane de euro. Aşa că, după doi ani în care au încercat să se vândă pe mulţi bani, jucătorii din domeniu se reorientează spre listarea pe piaţa de capital. Deşi directiva Comisiei Europene privind regulile de bună practică de distribuţie a medicamentelor nu a fost încă validată de Parlamentul European, tot mai multe state membre ale Uniu

Reautorizarea distribuitorilor de medicamente începe în iunie. Investiţiile pentru respectarea noilor reguli ajung până la 20 de milioane de euro. Aşa că, după doi ani în care au încercat să se vândă pe mulţi bani, jucătorii din domeniu se reorientează spre listarea pe piaţa de capital.

Deşi directiva Comisiei Europene privind regulile de bună practică de distribuţie a medicamentelor nu a fost încă validată de Parlamentul European, tot mai multe state membre ale Uniunii au început să le implementeze. Ministerul Sănătăţii din România a publicat deja ordinul prin care sunt stabilite noile norme calitative ale distribuţiei de medicamente şi, totodată, a stabilit luna iunie a acestui an ca termen la care trebuie să înceapă reautorizarea depozitelor farmaceutice. Cum regulile nu sunt deloc simple şi aproape niciunul dintre distribuitorii de pe piaţa românească nu îndeplineşte ad litteram noile cerinţe (chiar dacă unii dintre ei se apropie în proporţie de 80% de îndeplinirea criteriilor), distribuţia de medicamente a intrat „în fierbere“ încă de acum doi ani. Pentru ca un depozit de medicamente să se conformeze normelor, sunt necesare investiţii de 10-20 de milioane de euro, spune Ileana Niculescu, directorul Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM). La aceste investiţii inţiale, direcţionate în special spre asigurarea anumitor parametri de umiditate şi temperatură pentru medicamente pe întregul traseu de distribuţie, se adaugă necesitatea unui stoc de minimum o lună şi jumătate, pentru asigurarea căruia ar mai trebui blocate circa 10 milioane de euro. În plus, presiunile de pe piaţa farmaceutică se intensifică de la lună la lună.

Cine se pregăteşte de listare?

Odată intraţi în UE, jucătorii din România trebuie să facă faţă concurenţei din partea celorlalte state. Acest lucru nu poate fi realizat decât printr-un program masiv de investiţii şi prin creşteri constante ale fiecărui distribuitor din piaţă. Devine evident că orice distribuitor de medicamente manifestă, la ora actuală, o adevărată foame de bani. Această problemă poate fi rezolvată fie prin vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al companiei, fie, după modelul Mediplus, prin listarea pe bursă, cea locală sau una internaţională.

De doi ani, nume celebre pe piaţa europeană de distribuţie au tatonat posibilitatea unor achiziţii în România. Alliance, Phoenix, ANZAG, Celesio şi Gedeon Richter analizează de ceva vreme oportunităţile oferite de piaţa românească. Doar ultimii trei au reuşit să încheie tranzacţii în România; restul s-au retras deocamdată, motivând lipsa de predictibilitate a pieţei farmaceutice, faptul că sistemul sanitar este dependent de stat, iar plata medicamentelor livrate către spitale se face după minimum şase luni de la expediţie (termen stipulat prin lege). În afara acestor factori determinanţi, investitorii străini au avut de ales între potenţialul de creştere al acestei pieţe (în următorii doi-trei ani bugetul sănătăţii ar trebui să ajungă la 6,5% din PIB) şi preţurile piperate cerute de patronii locali (toţi distribuitorii care au fost în negocieri cu potenţialii investitori au cerut sume echivalente cu circa 80% din cifra de afaceri a companiei, adică 60-80 de milioane de euro, pentru controlul acţiunilor). Mulţi investitori au ales să mai aştepte până să blocheze atâţia bani într-o piaţă prea puţin predictibilă.

În căutarea finanţării, distribuitorii locali au decis să schimbe macazul. „În ultimii doi ani, tot mai multe firme de pe segmentul distribuţiei de medicamente au început să caute soluţii de autofinanţare şi se interesează de listarea pe o bursă internă sau internaţională“, spune Dragoş Neacşu, director Deloitte România. Un proces de listare durează însă între 18 şi 24 de luni, timp în care pe piaţă se observă deja mişcări ale firmelor care au început să-şi pună în ordine finanţele şi schemele de acţionariat. Acest gen de mişcări se observă deja la Farmexim, Fildas, Relad şi Montero.

Dacă pentru primii zece jucători din piaţă se vor găsi sub o formă sau alta bani, pentru ceilalţi distribuitori viitorul nu este deloc roz. Este clar că, la finele lui 2007, piaţa distribuţiei de medicamente va avea o cu totul altă faţă. 

Ce condiţii trebuie să îndeplinească depozitele pentru a fi reautorizate

• Temperatura să fie controlată
şi înregistrată periodic pe parcursul zilei. Înregistrările temperaturii
să fie examinate periodic.

• Spaţiile de depozitare
să fie echipate cu instrumente
de înregistrare a temperaturii.

• Sistemul de reglare a temperaturii să permită menţinerea tuturor zonelor spaţiului de depozitare în limitele de temperatură cerute.

• Toate documentele ce ţin de activitatea depozitului: înregistrări de temperatură & umiditate, proceduri, standarde păstrate trei ani.

• Distribuitorul să poată asigura medicamente la nivel naţional. În 24 de ore să poată face aprovizionarea pentru orice colţ al ţării.

• Portofoliul de produse al unui depozit să fie cât mai larg.

• Fiecare distribuitor să aibă un inspector de calitate.

• Stocul de produse să acopere în permanenţă necesarul pe 1,5 luni.

Ca să creşti, ai nevoie de bani

«Odată intraţi în UE, suntem obligaţi să jucăm într-o ligă superioară, şi atunci eşti obligat să creşti ca afacere. Or, asta nu se poate decât prin investiţii şi cu mulţi bani.»

Ileana Niculescu, directorul Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente

Top zece distribuitori

Compania                                Cotă de piaţă 2006  (farmacii+spitale)
                      
Mediplus                                  17%
Relad                                       11,5%
Polisano                                   9%
Fildas                                       8,5%
Farmexpert                             7%
Farmexim                                6,75%
Sindan                                     5,4%
Europharm Distribuţie            4%
Dita*                                       3,5% 
ADM                                        3,5%

*Cota de piaţă a fost calculată împreună cu Sibofarm, ambele fiind achiziţii recente ale Gedeon Richter