Casele județene de asigurări înregistrează întârzieri extrem de mari, ce ajung și la 150 de zile, în decontarea medicamentelor compensate şi a medicamentelor din programele naţionale. Multe farmacii riscă falimentul și nu mai au cu ce plăti furnizorii, transmite Libertatea.
În toată această problemă, cei mai afectaţi sunt bolnavii, care nu mai găsească în farmacii tratamente vitale, precum cele împotriva cancerului.
CNAS nu a mai făcut plațile de luni bune
„Pentru medicamentele compensate, nu s-au mai făcut plăţile din iulie 2020, iar din august – nimic pentru programe naţionale: oncologie, diabet”, spune Mihaela Paraschiv, care lucrează într-o farmacie independentă din Bucureşti.
Potrivit contractului-cadru, Casa de Asigurări are cel mult 60, respectiv 90 de zile să deconteze farmaciilor ceea ce acestea le plătesc iniţial din propriul buget distribuitorilor.
„Lanţurile de farmacii au în spate distribuitori (n.r. – au distribuitori proprii, care au un cash-flow de lucru). Dar noi, farmaciile independente, ne vom bloca. Deja unul dintre furnizorii mei nu mai primeşte comenzi de la noi, ceea ce înseamnă că nu mai pot aduce anumite medicamente, cum ar fi cele pentru cancer de prostată”, avertizează Paraschiv.
Pacienții cronici, lăsați fără medicamente
Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) este de asemenea îngrijorați de plăţile restante ale CNAS către farmacii. De asemenea, APCR atenționează că discontinuitatea administrării tratamentelor recomandate pacienţilor cronici, „fără de care nu pot trăi”, poate duce la declanşarea episoadelor de acutizare a bolii.
„Cunoaştem evoluţia mediului politic, în contextul SARS-CoV-2, şi eforturile autorităţilor în lupta cu pandemia, însă şi gestionarea accesului la tratament pentru pacienţii cronici este tot responsabilitatea Ministerului Sănătăţii. Acesta are pârghiile necesare pentru a putea controla, facilita, optimiza, prin măsuri concrete şi corecte aspectele ce ţin de accesul la terapii”, transmite APCR.
Potrivit sursei citate, „penuria cronică de medicamente este datorată” unor măsuri „mai puţin inspirate”, ca de exemplu: politica celui mai mic preţ din UE, plafonarea preţurilor la anumite medicamente, taxa clawback.
Răspunsul CNAS
Într-un răspuns pentru Libertatea, CNAS spune: „Există un decalaj la plata aferentă lunii decembrie, care va fi recuperat în scurt timp şi a fost generat de întârzierea alocării bugetare aferente lunii decembrie 2020”. Pentru medicamentele compensate, CNAS avea, legal, maximum 90 de zile să facă plata.
CNAS mai transmite că la 6 ianuarie, au fost repartizate către casele judeţene de asigurări credite bugetare de 695.219 mii lei pentru decontarea medicamentelor compensate eliberate de farmacii în luna august 2020 (suma de 330.054 mii lei) și luna septembrie 2020 (365.165 mii lei).