Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) şi Ministerul Sănătăţii au căzut de acord asupra unor măsuri care vor încuraja consumul de medicamente generice, asigurând, în acest fel, accesul populaţiei la tratament cu preţ accesibil în condiţii de eficienţă economică.
Aceste măsuri includ introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele ieşite de sub brevet şi echivalentele lor generice şi revizuirea sistemului de stabilire a preţului pentru medicamentele generice.
„Măsurile agreate vor asigura accesul majorității populației la tratament cu preț accesibil, ne vor ajuta să prevenim dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă şi să asigurăm dezvoltarea industriei farmaceutice locale,” a declarat Președintele APMGR Dragoș Damian. „Aceste măsuri respectă principiile şi acţiunile asumate de APMGR şi de Ministerul Sănătăţii în cadrul Protocolului încheiat la începutul acestui an,” a adăugat Damian.
Conform celor agreate, Ministerul Sănătăţii va publica săptămâna viitoare în procedură de transparenţă decizională un proiect de modificare a mecanismului de plată a taxei clawback, bazat pe calculul diferenţiat al contribuţiei pentru medicametele ieşite de sub brevet şi echivalentele lor generice în raport cu medicamentele originale aflate sub protecţia brevetului.
În plus, până la 1 decembrie 2013, va fi adoptată o nouă modalitae de stabilire a preţurilor la medicamentele generice care să elimine discriminarea aplicată medicamentelor generice prin dubla referenţiere a preţului prin compararea concomitentă cu 12 ţări de referinţă şi raportarea constantă la 65% din preţul medicamentului original, chiar şi după expirarea brevetului acestuia din urmă.