Sondajul vine în contextul în care Guvernul vrea ca de la 1 octombrie, medicamentele care costă sub 10 lei să nu mai fie deloc compensate.
Totodată, 88,5% dintre români cred că pentru bolile grave ar trebui să poată fi tratați cu medicamente noi, de ultimă generație. Circa 45,4% dintre români ar prefera să cumpere medicamente originale (inovatoare, pentru care nu există echivalent terapeutic, protejate de brevet) și doar 17% optează pentru medicamente generice (echivalente terapeutice ale medicamentelor originale, ale căror brevete au expirat). În ceea ce privește dorința lor de a avea acces la medicamente de ultimă generație – 34,2% cred ca ar fi bine ca lista să fie actualizată o data la un an, urmați de românii care cred că o dată la 6 luni – 23,7% sau ori de câte ori apare un medicament nou – 23,6 %.
"Din păcate, în România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008. În Marea Britanie și Germania, de exemplu, pacienților li se oferă acces imediat la tratamentele de ultimă generație. În alte state europene, perioada de așteptare variază de la 88 la 392 de zile. În acest moment, românii sunt ultimii în clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste 5 ani de așteptare, speranța de viață a românilor fiind cea mai mică din Europa, cu peste 6 ani mai mică decât media din Uniunea Europeană", afirmă Almin Adzovic, Președintele Local American Working Group (LAWG). Asociația Local American Working Group, afiliată organizației Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), a fost formată în 2010 de către companiile farmaceutice americane prezente în Romania.
Prea puţini dintre români ştiu cine anume reglementează accesul la medicamente noi. Circa 36,6% dintre cei incluși în sondaj știu că lista de medicamente compensate este actualizată de Guvern.
Sondajul de opinie a fost desfășurat în luna august de către institutul de sondare a opiniei publice IMAS, la cererea LAWG, la nivel naţional, pe un numar de 1036 respondenți, cu o marjă de eroare de 3%.