Medicamentele s-au scumpit de la 1 august
Medicamentele s-au scumpit în România, spun oamenii. Ei adaugă că pentru unele tratamente au plătit și de cinci ori mai mult decât o făceau înainte.
Majorările s-au simțit de la 1 august, iar de atunci unii români au încetat să ia anumite medicamente pentru că nu au destui bani. Lista cu pastilele care au ajuns să coste mai mult nu este deloc mică – vorbim despre 3.000 de medicamente.
Românii au renunțat la tratament
Majorarea prețurilor la medicamente îi afectează direct pe românii de rând. Ion Ghinoiu spunea pentru Observator că ia doar medicamente compensate, precizând că restul sunt mult prea scumpe.
El a dat și un exemplu: medicamentul Avodart, care era 65 de lei, eset acum dublu.
„Luăm numai medicamentele compensate. Nu mai luăm, trăim doar din astea. Sunt foarte scumpe. Vă dau exemplu Avodart: am nevoie de el, îl iau de 10 ani, a crescut preţul de la 65 de lei cât era, a ajuns dublu”, spune Ion Ghinoiu.
Soția sa, Ioana, spune că a renunțat la a lua o parte din medicamentele de care are nevoie.
„Eu am renunţat la o parte, nu-mi permit să iau atâtea medicamente. Mai bine mănânci un pic mai consistent să zic aşa şi renunţi la ele”, spune ea.
Diclofenac supozitoare a ajuns la 34 de lei/cutie
Farmaciștii spun care sunt unele dintre medicamentele care au suportat majorări la începutul lunii august a acestui an.
Potrivit farmacistei Beatrice Speteanu, o cutie de Diclofenac supozitoare a ajuns să coste 34 de lei pe cutie, de la 7 lei cât era înainte.
Acidul folic produs în România a cunoscut și el o majorare de preț – dacă înainte de 1 august el era 34 de lei, acum el se poate achiziționa cu 65 de lei, iar lista continuă.
„Diclofenac supozitoare, un produs românesc care era 7 lei şi acum a ajuns la 34 de lei cutia. Acidul folic românesc, de la 34 de lei, este 65 de lei. Nişte picături oftalmice cu 20 de lei în plus pe falcon, de la 40 şi la 70 de lei, picăturile de nas Biorinil de la 41 de lei la 59 de lei. Fiolele de Xilină de la 7 lei au ajuns şi 30 de lei. Aici mai mult la injectabile şi perfuzabile este o diferenţă foarte mare”, a explicat Beatrice Speteanu.