Companiile de pe piaţa farma au înregistrat un an slab în 2008, în ciuda vânzărilor în creştere. Dependenţa de deciziile autorităţilor şi de materia primă din import a dus la pierderi, în condiţiile aprecierii euro.
Producătorii şi distribuitorii de produse farmaceutice reprezintă un alt set de emitenţi preferaţi de investitori în perioade de criză. De regulă, consumul de produse farmaceutice scade relativ puţin în astfel de perioade. Din nefericire, dependenţa de deciziile şi fondurile autorităţilor creează confuzie şi probleme producătorilor.
Sectorul farmaceutic a înregistrat în 2008 o creştere de 17,7% a vânzărilor exprimate în lei, superioară celei de 11% din anul precedent. Exprimată în euro, majorarea a fost de numai 6,5%, mult sub cea de 17,4% din 2007. „Principala cauză a reducerii ratei de creştere nu a fost însă criza financiară, ci factorii specifici pieţei, respectiv politica de preţ a autorităţilor“, spune Remus Laeş, managing partner Contrast Group. „Refuzul Ministerului Sănătăţii de a majora preţurile în urma devalorizării leului a dus la o blocare a pieţei în luna octombrie“, adaugă acesta.
Scăderi masive ale cotaţiilor
În condiţiile în care 80% dintre materiile prime provin din import, este evident că sectorul farmaceutic a înre-gistrat cea mai slabă performanţă din topul Contrast, cu un scor mediu al celor patru companii listate de 39,5 puncte, mult sub mediana sectorială de 51,1 puncte. Singurul emitent care a reuşit o evoluţie pozitivă în clasamentul creatorilor de valoare este Zentiva. Stabilitatea financiară a companiei este relevată de profitul net de 23,2 milioane de lei, de peste cinci ori mai mare decât în 2007, şi de creşterea cu 12% a cifrei de afaceri nete. Zentiva a reuşit totodată un avans semnificativ în top, de pe poziţia 48 până pe 19. La polul opus, Biofarm a coborât de pe locul 7 în urmă cu doi ani, până pe poziţia 48. Principala cauză a evoluţiei negative este provizionul de 35 milioane lei necesar acoperirii pierderii de valoare a portofoliului de titluri deţinute (în special a celor cinci SIF-uri). Rezultatul din exploatare, în scădere cu doar 5%, nu a putut acoperi pierderile generate de investiţiile bursiere. La Antibiotice, căderea de 22 de poziţii, până pe locul 35, a fost cauzată de scăderea cu 40% a rezultatului din exploatare. Randamentul mediu al acţiunilor din sector a fost de asemenea dezastruos, înregistrând un minus de 83,5%.
Refuzul Ministerului Sănătăţii de a majora preţurile în urma devalorizării leului a dus la o blocare a pieţei farma în luna octombrie 2008.
Remus Laeş, managing partner CMC