După ce Ministerul Sănătăţii a aprobat ordinul care a dus la scăderea preţurilor la produsele farmaceutice cu 10% în perioada aprilie – septembrie 2009, a scos la consultare publică un ordin care va creşte preţurile dacă va fi aprobat. Motivele sunt destul de multe.
Potrivit Ministerului, s-a apreciat ca fiind justificată redefinirea preţului de referinţă al genericelor (medicamente produse după ingredientul activ al unui medicament original al cărui patent a expirat), prin raportarea la un procent de maxim 70% din preţul medicamentului original (princeps). Astfel, dacă până acum preţul genericelor era de maxim 65% din preţul celui princeps, acum acesta va avea fi de maxim 70%.
Scumpire de 8%, doar în prima fază
Acest lucru va duce la o majorare a preţurilor cu aproximativ 7,7%. Astfel, dacă medicamentul princeps are un preţ de 100 de lei, în prezent cel generic costă 65 de lei. Ordinul Ministerului Sănătăţii va face ca preţul medicamentului generic să ajungă la 70 de lei.
De asemenea, ordinul abrogă articolul 9 din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman prin care se stabilea că preţul unui medicament original nu trebuie să fie mai mare cu mai mult de 35% decât al genericului său. Potrivit noii norme propuse, preţul medicamentelor princeps va putea fi astfel la orice nivel, în acest fel dispărând noţiunea de medicament princeps (original), după cum au declarat pentru capital.ro surse din piaţă.
Curs şi preţuri de referinţă mai mari. Rezultă altă scumpire
De asemenea, noul ordin propus de Ministerul Sănătăţii va avea şi un al treilea impact în ceea ce priveşte preţurile. Deoarece preţul nu va mai fi stabilit după tariful minim european, ci după media celor mai mici preţuri din trei ţări europene, preţul va creşte în funcţie de nivelurile de pe aceste pieţe.
Aceste schimbari coincid şi cu momentul stabilirii noului curs valutar care va fi folosit anul viitor pentru calcularea preţurilor la medicamente. Astfel, dacă anul acesta preţurile au fost stabilite la un curs mediu de 4 lei/euro, anul viitor cursul mediu va creşte cel mai probabil la 4,2 – 4,3 lei/euro, după cum au declarat sursele din piaţă. Şi de această dată creşterea preţului va fi de 7,5 procente. Cumulate, toate aceste măsuri vor duce la o mărire a preţurilor cu cel puţin 15%.
„Noul ordin creează un precedent şi ar putea determina distribuitorii de farmaceutice şi farmaciile să ceară creşterea adaosului comercial şi nu alinierea lui la nivelul european”, au mai spus consultanţii contactaţi de capital.ro.