profitat si cele trei companii listate pe piata de capital, Sicomed, Antibiotice si Biofarm, ale caror cifre de afaceri au crescut cu valori intre 9,39% si 14,88%. Pentru acest an, Sicomed si Antibiotice si-au propus o rata mai mare a cresterii cifrelor de afaceri, in conditiile in care se estimeaza ca piata va consemna acelasi trend, desi blocajul financiar din sistemul sanitar romanesc a continuat sa puna probleme producatorilor de medicamente, care isi incaseaza cu greu contravaloarea produselor livrate in spitale.Arend Gerrit Britstra, vicepresedinte al companiei Sicomed, ne-a declarat ca datoriile statului catre companiile farmaceutice (producatori si distribuitori) au inceput sa creasca iarasi in a doua jumatate a anului 2004. „Problema insuficientei bugetului de sanatate ramane de actualitate, iar statul trebuie sa gaseasca solutii fezabile pentru dimensionarea optima a acestuia. Consumul de medicamente si nevoia de ingrijire medicala adecvata vor creste, datorita faptului ca din ce in ce mai multe medicamente si tratamente de ultima generatie sunt disponibile pentru pacientii din Romania“, a precizat Arend Gerrit Britstra. Reprezentantii Antibiotice spun, in raportul anual, ca sunt semnale cum ca, din punct de vedere financiar, sistemul va fi deblocat, in acest sens fiind semnat un protocol intre Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Finantelor si Asociatia Distribuitorilor de Medicamente.Vicepresedintele Sicomed considera ca, in acest an, piata medicamentelor va inregistra acelasi ritm de crestere ca anul trecut: „Daca luam in calcul faptul ca nu sunt sincope in graficul de integrare a Romaniei in structurile europene, ne putem astepta la o evolutie a pietei in anul 2005 care sa se incadreze cel putin in aceiasi parametri stabiliti anul trecut“. Arend Gerrit Britstra isi argumenteaza previziunile prin faptul ca desi tendinta pietei din ultimii ani arata un ritm de crestere bun, valoarea pietei de medicamente din Romania, si implicit consumul de medicamente per capita, ramane la un nivel scazut comparativ cu tarile din aceasta zona a Europei.
Rezultate bune pentru primul trimestru
La nivelul profiturilor, in anul 2004 Sicomed a reusit sa obtina un profit net de 194,86 miliarde lei, ceea ce reprezinta o depasire cu 35% a bugetului stabilit. Fata de anul 2003, profitul net a fost cu 48% mai mare. In primul trimestru al acestui an, Sicomed a pastrat rata de crestere a profitului, la sfarsitul primelor trei luni raportand un profit net de 100,68 miliarde de lei, cu 40% mai mare decat cel obtinut in aceeasi perioada a anului trecut si cu 20% mai mare decat cel prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli (BVC) pentru primul trimestru. Conducerea Sicomed estimeaza ca va realiza anul acesta un profit net de 341,7 miliarde lei, in conditiile unei cifre de afaceri de 2.225 miliarde lei. BVC pentru acest an a fost facut de conducere la un curs mediu de 33.350 lei pentru un dolar. Arend Gerrit Britstra ne-a declarat ca bugetul pentru anul 2005 a fost finalizat in luna octombrie – inceputul lunii noiembrie -, iar la acea vreme rata de schimb leu/dolar se inscria in acesti parametri. „In a doua parte a lunii noiembrie si in decembrie, dolarul american a scazut dramatic in raport cu leul. Bazandu-ne pe tendinta actuala a ratei de schimb, tintele bugetare vor fi ajustate. Oricum, obiectivul principal al Sicomed va ramane acelasi: asigurarea profitabilitatii companiei“, a precizat vicepresedintele Sicomed.Prin bugetul de venituri si cheltuieli, Antibiotice si-a propus pentru acest an cresterea cifrei de afaceri cu 21%, pana la 1.650 miliarde lei, si obtinerea unui profit net de 180 miliarde lei, mai mare cu 44% fata de cel raportat in 2004. Tintele conducerii par sa se atinga, avand in vedere ca, in primul trimestru, compania din Iasi a obtinut un profit de 68 miliarde lei, de aproape trei ori mai mare decat cel raportat pentru aceeasi perioada a anului trecut
Piata evalueaza diferit companiile
Din punctul de vedere al indicelui PER, cea mai supraevaluata actiune este Antibiotice, in timp ce Biofarm este la capatul opus, cu 11,49. Sicomed are un PER de 14,97, mai scazut si din cauza ca a avut un profit net/actiune mai mare decat al celorlalte doua companii. Informatiile referitoare la rezultatele si perspectivele emitentilor sunt de natura sa mentina titlurile companiilor farmaceutice in vizorul investitorilor si in lunile urmatoare, spune Cristian Tudorescu, analist financiar Vanguard. „Antibiotice si Sicomed au dovedit, prin rezultatele din 2004 si cele aferente primului trimestru 2005, ca dispuneau de rezerve semnificative de profitabilitate, ratele de profit apropiindu-se acum mai mult de cele intalnite la companii din acelasi sector din regiune. Biofarm isi propune cresteri substantiale de rezultate, ca urmare a majorarii capacitatii de productie in cursul anului trecut“, comenteaza Tudoescu. Analistul de la Vanguard considera ca, luand in calcul estimarile de buget, raportul pret/profit (PER) situat in intervalul 8–15 pentru cei trei emitenti este atractiv in actualul context al pietei noastre.
Piata farmaceuticelor
• Piata farmaceutica romaneasca a inregistrat un trend ascendent de la 412 milioane de dolari in 2001 la 894 milioane de dolari in 2004, din punctul de vedere al valorii consumului de medicamente. In 2004, a avut loc o crestere puternica (de 60% fata de 2003 si comparativ cu o crestere anuala de 17% in anii anteriori). Aceasta se explica prin aprecierea leului fata de dolar si, totodata, prin cresterea volumului ( de 22% fata de 2003).
• Oficialii Sicomed estimeaza ca, in cazul in care nu vor fi sincope in graficul de integrare a Romaniei in structurile europene, ne putem astepta, anul acesta, la o evolutie a pietei care sa se incadreze cel putin in aceiasi parametri stabiliti anul trecut.