Luni, 31 ianuarie, va ajunge primul tratament medicamentos pentru vindecarea COVID-19 în România. Astfel că sistemul sanitar românesc va beneficia de 50.000 de cutii de Molnupiravir, antiviralul inovativ produs de compania farmaceutică germană Merck.

„Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir. Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reușit (aducerea pastilei Paxlovid – n.r.), ne-au pus niște condiţii comerciale și un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu de adoptat în România.

Un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve din partea pacienţilor: ne cereau crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui medicament. (…)

Nu aveam cum să facem și este foarte greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”, a transmis Alexandru Rafila, după ședința de Guvern de pe 27 ianuarie.

Cum se va administra Molnupiravir?

Conform Agenției Europene a Medicamentului (EMA), Molnupiravir poate fi folosit pentru vindecarea adulților infectați cu Sars-CoV-2 care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă un risc ridicat să dezvolte forme severe.

Molnupiravir trebuie administrat la scurt timp după diagnosticul de COVID-19, timp de cinci zile de la apariția simptomelor. Este disponibil sub formă de capsule și trebuie luat de două ori pe zi, a explicat EMA.

Reamintim că, săptămâna trecută, Alexandru Rafila, a explicat de ce nu s-au înțeles autoritățile române cu compania fermaceutică americană Pfizer pentru a trimite și celălalt tratament medicamentos împotriva COVID-19, Paxlovid, în România.

Rafila spune adevărul despre contractul cu Pfizer! De ce l-a refuzat România?

Ministrul Sănătății a explicat că Pfizer a venit cu un model de contract american, care nu era adaptat legislaţiei europene şi că țara noastră aşteaptă contractul pe care îl va încheia Uniunea Europeană cu Pfizer în această privinţă.

De asemenea, acesta a adăugat că își dorește transparență și să pună la dispoziție toate informațiile necesare despre medicament, dar și reacțiile adverse pe care le poate provoca, astfel încât să se cunoască foarte bine cine îl poate primi.

„Pfizer a venit cu un contract cu model american pe care noi nu am putut să îl acceptăm pentru că el nu era în niciun fel adaptat legislaţiei româneşti şi legislaţiei europene care includea şi această prevedere. E o prevedere standard pentru contractele americane, deci era clar că nu putem să acceptăm un astfel de contract. Aşteptăm în momentul de faţă să vedem contractul din partea UE pentru că în aceste zile se finalizează.

Era vorba de un contract bilateral. Şi pentru că nu aveam cum să încălcăm legislaţia şi să încheiem cu ei un contract, aşteptăm contractul pe care îl va încheia UE cu Pfizer şi acum avem mai multe elemente pentru că ieri Agenţia Europeană a Medicamentului a acordat autorizaţie acestui medicament şi atunci putem avea mai multe informaţii pe care să le punem dispoziţia publicului, cum am făcut de fiecare data.

Vrem să fim transparenţi, punem toate informaţiile la dispoziţie, inclusive potenţialele limitări ale utilizării acestui medicament sau reacţii adverse încât toată lumea să facă în cunoştinţă de cauză tratamentul cu medicaţia antivirală”, a declarat Alexandru Rafila.