Legea din România prevede mai multe reguli pentru șoferi, astfel încât aceștia să nu-și pună viața în pericol atunci când se află în trafic. Concluzia nerespectării acestora a ieșit în evidență după accidentul mortal de pe Șoseaua Progresului. Conducător auto care a murit nu s-a asigurat când a vrut să traverseze linia de tramvai.
Pericol masiv pentru șoferi. În ziua de joi, 19 septembrie, o mașină a fost strivită, după ce conducătorul auto nu s-a asigurat când a vrut să traverseze linia de tramvai, pe şoseaua Progresului. Tramvaiul a proiectat maşina într-un stâlp, iar bărbatul de la volan a murit.
Legea din România prevede mai multe reguli pentru șoferi
Vatmanul a fost testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul indicat a fost 0. Totuși, testarea preliminară cu aparatul DrugTest a indicat posibila prezență în organism a substanțelor psihoactive.
Brigada Rutieră a oferit mai multe informații într-un comunicat. Autoritatea a subliniat că rezultatul testării preliminare „nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal”.
„Facem precizarea că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la sediul INML pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului de substanțe interzise”, a transmis Brigada Rutieră.
Ulterior, rezultatul de la INML a ieșit sâmbătă, în jurul orei 13:30. Astfel, probele de sânge au indicat absența substanțelor psihoactive în organism.
Vatmanul a publicat rezultatul pe rețelele de socializare, iar imaginea a atras imediat atenția. Potrivit acesteia, el se poate prezenta la sediul Brigăzii Rutiere, în vederea restituirii permisului de conducere.
„Vă informăm că rezultatul analizelor mostrelor biologice recoltate în data de 19.09.2024 a fost comunicat de către Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, acesta indicând absența substanțelor psihoactive în organism. În acest context, puteți să vă prezentați la sediul Brigăzii Rutiere, în vederea restituirii permisului de conducere”, este scris în răspunsul primit de vatman.
Vatmanul luase o pastilă de Paracetamol în seara zilei de miercuri, 18 septembrie
Potrivit Buletin de București, vatmanul luase o pastilă de Paracetamol în seara zilei de miercuri, 18 septembrie.
„Întâmplarea a fost că el a luat doar seara un Paracetamol, că l-a luat răceală. Și mai avea două pastile, le-a și arătat celor care l-au intervievat”, a declarat Valer Ciobănescu, președintele sindicatului Transpublic, pentru sursa menționată.
De asemenea, liderul sindicatului a amintit că șoferii STB sunt testați anual sau mai des, dacă există suspiciuni, pentru a preveni consumul de droguri.
Utilitatea efectuării acestor teste rapide este zero
O explicație a oferit și Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor.
El a declarat pentru sursa menționat că „utilitatea efectuării acestor teste rapide și a comunicării rezultatelor este zero”. Totodată, el amintește că rata de fals pozitiv este foarte mare.
„Pot fi influențate chiar și de alimente banale, cum ar fi covrigi cu mac, gumă de mestecat. Sau de medicamente care nici măcar nu au nevoie de prescripție, cum ar fi picături de nas sau diferite variații de Parasinus Penta care conțin codeină sau de Nurofen Plus.
Acele teste pot fi influențate chiar și dacă sunt ținute în soare câteva zeci de minute, deci au o rată de infirmare uriașă”, a afirmat el.