Așadar, cercetătorii au descoperit că medicamentul antiviral MK-4482/EIDD-2801, cunoscut și sub numele de Monulparivir, a reușit să oprească complet transmiterea coronavirusului în numai 24 de ore.

”Este prima demonstrație a unui medicament administrabil oral care blochează repede transmiterea lui SARS-CoV-2, așa că s-ar putea să fie revoluționar”, scriu cercetătorii în articolul publicat în revista Nature Microbiology.

A fost proiectat să trateze gripa

Dezvoltat la Universitatea Emory din Atlanta, medicamentul antiviral Monulparivir a fost inițial creat pentru a trata gripa și pentru a împiedica virusul să se înmulțească.

Cercetătorii precizează că testele au fost efectuate pe dihori, observându-se o reducere a volumului de particule virale. Ulterior, dihorii au fost alăturați altora care nu au fost tratați și s-a putut observa că al doilea grup de animale nu a fost infectat cu coronavirus.

”Credem că dihorii sunt un model reprezentativ de transmitere, deoarece ei răspândesc cu ușurință SARS-CoV-2, dar cei mai mulți nu fac o boală gravă, ceea ce este foarte similar cu transmiterea lui SARS-CoV-2 la adulții tineri”, a declarat dr. Robert Cox, cercetător postdoctoral în Plemper Group și coautor principal al studiului.

În cazul în care datele observate la dihori vor fi confirmate și la oameni, pacienții pozitivi cu COVID-19 tratați cu medicamentul antiviral Monulparivir ar putea deveni non-infecțioși după 24 de ore de la începerea tratamentului.

Potențialul medicamentului

Sursa anterior menționată notează că medicamentul antiviral Monulparivir poate fi administrat oral iar tratamentul poate fi început repede pentru un beneficiu cu triplu potențial, astfel: inhibarea progresului pacienților spre o boală gravă, scurtarea fazei infecțioase care ușurează costul emoțional și socioeconomic al izolării prelungite și oprirea răspândirii locale rapide.

Trebuie menționat că medicamentul antiviral Monulparivir se află în faza acansată a testelor clinice I/III.