Un nou tratament revoluționar pentru cataractă a arătat rezultate extrem de bune în testele de laborator. Autorii experimentului speră că afecțiunea, care în prezent poate fi tratată doar prin intervenție chirurgicală, va putea fi vindecată cu ajutorul medicamentelor. Rezultatele au fost publicate în revista de specialitate Investigative Ophthalmology and Visual Science.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 65 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu cataractă, principala cauză a orbirii și a tulburărilor de vedere la nivel mondial.
Ce este cataracta și din ce cauză apare?
Cataracta este o tulburare a cristalinului ochiului, cauzată de o dezorganizare a proteinelor din cristalin, care duce la formarea de aglomerări de proteine, care împrăștie lumina și reduc grav transmiterea către retină. Afecțiunea apare frecvent odată cu înaintarea în vârstă, dar poate fi cauzată și de supraexpunerea ochiului la soare, de unele răni, precum și de diabet sau unele medicamente.
Intervenția chirurgicală poate corecta afecțiunea prin înlocuirea cristalinului cu unul artificial.
Teste optice avansate pe un compus de oxisterol
O echipă de oameni de știință condusă de profesorul Barbara Pierscionek, decan în cadrul Facultății de Sănătate, Educație, Medicină și Asistență Socială la Anglia Ruskin University (ARU), a efectuat teste optice avansate pe un compus de oxisterol, care fusese propus ca medicament împotriva cataractei, potrivit TheBrighterSide.
Compusul oxisterol este un derivat al colesterolului obținut prin oxidare, care joacă un rol în reglarea și transportul colesterolului. Asta înseamnă că organizarea proteică a cristalinului este restabilită, ducând la o mai bună capacitate de focalizare. Acest lucru a fost susținut de o reducere a opacității cristalinului în 46% din cazuri.
Cercetătorii au testat 35 de șoareci sălbatici și șoareci modificați genetic pentru a dezvolta opacitatea cristalinului printr-o alterare a proteinelor lor αB-cristaline sau αA-cristaline.
Ce s-a observat în urma studiului pe șoareci?
În ochiul drept de la 26 de șoareci cercetătorii au administrat o singură picătură dintr-un compus de oxisterol (VP1-001Trusted Source), direct pe suprafața oculară. De asemenea, au pus o picătură neutră de ciclodextrină în ochiul stâng. Nouă șoareci au fost lăsați netratați, ca grup de control.
Ținta tratamentului au fost mutațiile αA- și αB-ale cristalinului care provoacă adesea cataractă.
Tratamentul cu compusul de oxisterol VP1-001 a arătat o îmbunătățire cu peste 60% a profilurilor indicelui de refracție, un parametru optic cheie foarte necesar pentru a menține capacitatea mare de focalizare. De asemenea, s-a constatat o îmbunătățire de peste 45% a gradului de opacitate la șoarecii tratați.
Îmbunătățiri în unele tipuri de cataractă, dar nu în toate
”Au apărut îmbunătățiri în unele tipuri de cataractă, dar nu în toate, indicând faptul că acesta poate fi un tratament pentru anumite cataracte.
Asta sugerează că ar putea fi necesar să se facă distincții între tipurile de cataractă când se dezvoltă medicamente de tratare a acestei afecțiuni”, a declarat profesorul Barbara Pierscionek.