Medicamentul care dispare definitiv din România. Decizia se aplică de la 30 august

pastile, medicamente

SURSA FOTO: Dreamstime

Un cunoscut medicament dispare din farmacii. Ministerul Sănătății a decis că nu mai poate fi vândut după data de 30 august. Decizia ține de motive financiare, nu de siguranţă.

Ozempic, un cunoscut medicament, nu mai poate fi vândut în farmacii după data de 30 august. Decizia a fost luată recent de Ministerul Sănătății, iar retragerea nu ţine de motive de siguranţă.

Cunoscutul medicament se va retrage din piaţa din România

Ozempic va fi retras oficial din farmaciile din România la data de 1 septembrie. Autoritățile au transmis această decizie către farmacii în contextul în care încă mai sunt stocuri pe piață.

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Bogdan Timar, a oferit mai multe explicații.

El a spus la începutul lunii iunie că Ozempic va fi retras de pe piață de la data de 1 august.

SURSA FOTO: Dreamstime

Retragerea nu ţine de motive de siguranţă

În primul rând, el a subliniat că retragerea nu ţine de motive de siguranţă. Nu au fost probleme medicale în urma administrării Ozempicului. Medicamentul a fost retras din considerente financiare, potrivit specialistului.

Costul Ozempicului nu mai putea fi acoperit la nivelul în care era solicitat de către producător, a subliniat Bogdan Timar. În ceea ce priveşte retragerea acestei variante terapeutice, care a fost de succes pentru tratamentul diabetului zaharat, tip 2, există în continuare alternative.

Alternativele sunt fie tablete care conţin aceeaşi substanţă activă sau alte tratamente injectabile care pot să fie administrate spre exemplificare atât săptămânal, cât şi zilnic.

„Din păcate, într-adevăr, Ozempicul se va retrage din piaţa din România. Trebuie menţionat că retragerea nu ţine de motive de siguranţă, adică nu au fost probleme medicale în urma administrării Ozempicului, singurul motiv pentru care este retras e reprezentat de motivele financiare.

Practic, costul Ozempicului nu mai putea fi acoperit la nivelul în care era solicitat de către producător. În ceea ce priveşte retragerea acestei variante terapeutice, care a fost de succes pentru tratamentul diabetului zaharat, tip 2, există în continuare alternative.

Alternativele sunt fie tablete care conţin aceeaşi substanţă activă, practic tot semaglutida, fie alte tratamente injectabile care pot să fie administrate spre exemplificare atât săptămânal, cum se întâmpla şi în cazul Ozempicului, cât şi zilnic”, a declarat Bogdan Timar.

Există o alternativă pentru Ozempic

De asemenea, specialistul a explicat că există o alternativă pentru Ozempic. Tabletele care conțin de fapt același medicament, se administrează o dată pe zi sau pot să urmeze tratamente tot injectabile, fie administrabile o dată pe săptămână, fie zilnic.

Din punct de vedere al eficacității și siguranței, ele sunt similare, spune, Bogdan Timar. Este vorba despre medicamente ce fac parte din aceeași clasă terapeutică și au același mecanism de acțiune.

„Fie putem să ne gândim la un tratament cu aceeași moleculă, cu aceeași substanță, dar care, spre deosebire, de Ozempic. Este disponibilă în momentul de față sub formă de tablete. Ozempicul se făcea injectabil o dată pe săptămână.

Tabletele care conțin de fapt același medicament, se administrează o dată pe zi sau pot să urmeze tratamente tot injectabile, fie administrabile o dată pe săptămână, fie zilnic. Din punct de vedere al eficacității și siguranței, ele sunt similare. Practic vorbim despre medicamente ce fac parte din aceeași clasă terapeutică, au același mecanism de acțiune”, a conchis Bogdan Timar.