Probleme majore la nivel național, după ce un medicament folosit pentru tratarea copiilor cu astm lipsește cu desăvârșire din România de peste un an.
Medicii sunt extrem de îngrijorați că nu își mai pot salava pacienții cu probleme respiratorii din acest motiv teribil.
Medicamentul care nu se mai găsește deloc în farmacii! Sute de mii de români sunt disperaţi
Flixotide, un medicament care nu are înlocuitor, folosit pentru tratarea copiilor care au astm, lipsește cu desăvârșire din România de peste un an de zile. În prezent, medicii sunt îngrijorați din acest motiv, mai ales că luni, 5 septembrie, începe școala, iar virozele se vor înmulți la nivel național.
„Nu se găsește în România de mai multă vreme, de peste un an, indiferent de câte semnale au fost trase, în acest moment pacienții copii recurg la improvizații.
A folosi un medicament interzis pentru uz inhalator, numai pentru că nu găsim un medicament recomandat, poate să vină la pachet, riscul bolii cu riscul efectelor adverse. Dragi părinți nu nebulizați medicamente de uz injectabil!”, spune Mihai Craiu, medic primar pediatru, pentru Digi 24.
Consecințe majore pentru sănătatea copiilor
Mai mult, medicii atrag atenția că medicația inhalatorie făcută necorespunzător poate avea consecințe grave pentru sănătatea copiilor.
„Tahicardie extremă, palpitații, agitație, modificări de tensiune, crize convulsive, toate astea noi le-am văzut aici, la urgențe, în urma medicamentației inhalatorii. Nu sunt frecvente, dar sunt. Mă refer la școlarul mic și la preșcolar. Față de media copiilor din UE primesc de aproximativ 10 ori mai des și mai mult.
Medicația inhalatorie cu ajutorul unui nebulizator, spun medicii, trebuie folosită numai în cazul a trei boli – laringită, bronșiolită și astm”, a mai explicat medicul Craiu.
În același timp, medicii spun că statisticile recente arată că un copil dintr-o clasă de 30 are o boală asemănătoare astmului și ar avea nevoie de acest medicament pentru a fi salvat. Totuși, conform Agenției Naționale a Medicamentului, producătorul de Flixotide a anunțat autoritățile din România încă de anul trecut că vor fi probleme de aprovizionare din motive de fabricație pentru acest medicament ce nu are pur și simplu un înlocuitor la acest moment.
Situația este una asemănătoare la mai multe pastile și medicamente ce în ultimele luni nu s-au mai găsit pe rafturile farmaciilor. De multe ori, oamenii sunt nevoiți să le caute în alte țări vecine.