Probleme serioase cu stocurile acestor medicamente! Sute de mii de români bolnavi, care au nevoie urgentă de tratament, sunt puşi în pericol. Care ar fi cauza lipsurilor acute înregistrate în această perioadă?
Sunt din nou probleme în farmaciile din România, cu stocurile de medicamente!
Probleme cu stocurile de antibiotice, la nivelul întregii ţări
De data aceasta, este vorba despre antibiotice, iar problema este răspândită la nivel naţional.
Criza de antibiotice îi afectează inclusiv pe copii, pentru că nu se mai găsesc nici antibioticele folosite în tratamentul acestora. Unele depozite nu mai au deloc stocuri din acest tip de medicamente.
Nu sunt singurele probleme întâlnite: şi unele medicamente vitale pentru bolnavii cronici din România nu se mai găsesc în farmacii. Lipsesc tratamente destinate bolnavilor de cancer, celor care suferă de boli de inimă sau alte boli cronice.
Mai mult, din cauza costurilor uriaşe, multe medicamente generice au dispărut de pe piaţă.
Farmaciştii reclamă că totul a început de la finalul anului 2021
Farmaciștii trag un semnal de alarmă şi afirmă că se confruntă cu un deficit de antibiotice nu de ieri, de azi, ci chiar de la sfârșitul anului trecut. Din păcate, situaţia a devenit tot mai gravă în ultimele săptămâni.
Depozitele se confruntă şi ele cu o lipsă acută de stocuri în cazul antibioticelor, deși farmaciștii fac cereri în mod constant.
„Problema cea mai mare este în cazul copiilor, pentru că lipsesc antibioticele pentru copii, suspensiile orale, dar această problemă este și în cazul comprimatelor pentru adulți.
Vin părinți, caută, nu găsesc”, explică farmacistul Beatrice Speteanu, potrivit realitatea.net.
Producătorii ar fi luat în calcul o cerere mică şi pentru anul acesta
Farmaciştii îi acuză pe unii producători că ar fi încetat să livreze medicamentele, pentru că au considerat că şi anul acesta va fi o cerere mică, aşa cum s-a întâmplat în 2021.
„E posibil să fie din partea producătorilor deoarece, în perioada pandemiei, acele stocuri foarte multe de antibiotice au expirat, iar comenzile se fac pe necesar, trimestrial.
Dacă acum un an a fost o cerere mult mai mică, poate a fost luat în calcul și pentru anul acesta aceeași cerere mică”, a mai precizat Beatrice Speteanu.
Agenția Națională a Medicamentului s-a implicat deja în vedere soluţionării acestor probleme. Oficialii din cadrul agenţiei încearcă să afle de unde a plecat totul și a cerut furnizorilor verificarea autorizațiilor de punere pe piață.