Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că, momentan, numărul oamenilor care necesită spitalizare este mic, chiar dacă numărul persoanelor infectate cu Sars-CoV-2 crește treptat.

De asemenea, acesta a explicat că specialiștii medicali trebuie să aştepte o săptămână-două pentru o evaluare exactă a efectelor Omicron asupra organismului uman.

„Mai așteptăm o săptămână-două să vedem ce se întâmplă pe secțiile ATI, pentru că sunt decalaje între diagnosticare și momentul agravării. Avem 200-250 de persoane internate acum, deci un procent mic. La nivel național avem un procent de spitalizare de aproximativ 16%.

În total avem circa 25.000 de paturi, ATI și normale. La ATI avem în jur de 450 de internați. Se întâmplă ca peste tot, cazuri multe, dar majoritatea tratate în ambulatoriu”, a informat Alexandru Rafila.

„Ne pregătim pentru a evita situația din valul 4”

Ministrul Sănății a explicat că noile restricții implementate au drept scop evitarea presiunii din valul 4. De altfel, acesta a subliniat că măsurile anti-COVID-19 trebuie respectate, dar fără „să fim stupizi”.

„În momentul în care va exista presiune pe sistemul de sănătate, vom vedea dacă creșterea este lentă sau accelerată. Nu există garanții, de aceea ne și pregătim, pentru a evita situația din valul 4. Un element este evolutia tulpinii Omicron, al doilea este capacitatea de identificare precoce și tratare, astfel încât să evităm un număr mare de victime, ca în valul 4.

Vaccinare, măsuri de distanțare și folosirea măștii, acestea sunt măsurile. Am și luat această decizie privind măștile medicinale, care, ca orice măsură, a fost și contestată. Recomandăm utilizarea acestor măști, atât la exterior, cât și la interior, dar fără să fim stupizi”, a punctat acesta.

„Există posibilitatea prescrierii Favipiravir în sistem ambulatoriu”

Alexandru Rafila a explicat că acum sistemul medical din România beneficiază de trei antivirale inovative, care vor putea fi cumpărate din farmacii doar cu prescripție medicală. Se urmărește evitarea abuzului de medicamente COVID-19 deoarece efectele advserve pot fi severe.

„Mai sunt și antiviralele, avem o negociere accelerată cu producătorii de antivirale inovative. Încercăm a le putem utiliza cât mai repede. Noi avem 3 antivirale, am pus la dispoziția publicului și un material informativ. Avem Favipiravir, există Molnupiravir și Paxlovid, dezvoltat de Pfizer. Dacă în cazul Favipiravir efectul este doar reducerea duratei bolii, dar nu influențează mortalitatea și formele grave, iar cele inovative sunt dovezi solide că reduc semnificativ atât mortalitatea cât și formele grave.

Probleme cu fertilitatea?!

Ele trebuie administrate doar după evaluarea persoanei, iar dacă comorbiditățile există, atunci nu se califica. Dacă terapia se poate face în spital sau în centrele de evaluare, care sper să fie operationalizate săptămâna viitoare, există și posibilitatea prescrierii Favipiravir în sistem ambulatoriu, dar tot după evaluare.

Ele vor putea fi luate din farmacii doar cu rețetă, care se reține în farmacie. Vrem să dezvoltam un sistem care să prevină abuzul, pentru că efectul lor este foarte serios și poate avea reacții adverse serioase. Pacienții asimptomatici nu trebuie să ia aceste pastile și în niciun caz nu trebuie luate preventiv.

Întotdeauna antiviralele au efecte adverse pentru că pot să afecteze foarte serios spermatozoizii, ovulele. Nu infertilitate, ci efecte asupra unei potențiale sarcini, iar efectul acesta durează circa o săptămână de la încheierea administrării. Apoi sunt efecte hepato-toxice, creșterea transaminazelor sau apariția icterului”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.