Compania farmaceutica americană Merck & Co Inc a anunțat sâmbătă că medicamentul experimental antiviral molnupiravir pe care îl dezvoltă cu Ridgeback Bio a arătat o reducere mai rapidă a virusului COVID-19 în cadrul în studiul, transmite Reuters.
„Constatările din acest studiu, privind o scădere mai rapidă a virusului infecțios în rândul persoanelor cu COVID-19 care au fost tratate cu molnupiravir, sunt promițătoare”, a spus William Fischer, profesor de medicină la Universitatea din Carolina de Nord, secția de Medicină.
Antiviralul este în prezent testat într-un studiu de fază care urmează să fie finalizat în luna mai.
Compania Merck a decis să se concentreze asupra terapiei după ce cele două vaccinuri COVID-19 pe care le dezvolta nu au reușit să genereze răspunsurile imune dorite, determinându-i să abandoneze programul în ianuarie.
UE încearcă să aibă acces la vaccinurile AstraZeneca din SUA
Pe de altă parte, Uniunea Europeană va cere Statelor Unite ale Americii să permită exportul a milioane de doze de vaccin anticoronavirus AstraZeneca, în contextul în care blocul comunitar se luptă să soluţioneze chestiunea penuriei de doze de vaccin, a relatat sâmbătă cotidianul britanic Financial Times, citat tot de Reuters.
UE mai vrea ca Washingtonul să asigure libera circulaţie a transporturilor cu componente cruciale ale vaccinului necesare pentru producţia europeană, mai scrie sursa citată.
„Avem încredere că putem conlucra cu SUA pentru a ne asigura că vaccinurile produse sau îmbuteliate în SUA şi destinate îndeplinirii obligaţiilor contractuale ale producătorilor de vaccin faţă de UE vor fi pe deplin onorate”, a citat FT o declaraţie a Comisiei Europene.
Ţările din UE au început campania de vaccinare la sfârşitul lui decembrie, însă procesul se desfăşoară mult mai lent decât în alte naţiuni bogate, inclusiv în SUA şi în Regatul Unit, fostă ţară membră a UE. Oficialităţile europene aruncă vina parţial pe seama problemelor de aprovizionare ale fabricanţilor.