Ozempic va fi retras din România: Ce alte opțiuni au pacienții

Pacienții diabetici care au fost tratați cu Ozempic vor trebui să se adapteze la alte opțiuni terapeutice, deoarece producătorul acestui medicament, recunoscut pentru rezultatele sale excelente în tratamentul diabetului, a anunțat retragerea sa de pe piața din România începând cu 1 august.

Medicii diabetologi au la dispoziție mai multe alternative pentru pacienții lor, însă niciuna nu oferă aceleași beneficii considerabile ca Ozempic, conform specialiștilor.

Majoritatea medicilor au deja prescris alte tratamente înlocuitoare pentru a face față situației create de dispariția rapidă a Ozempic din farmaciile românești, în timp ce stocurile de injecții rămân și astăzi insuficiente.

Alternativa la Ozempic în tratamentul diabetului, dar cu efecte limitate

Există o opțiune de tratament prin medicamentele orale numite Rybelsus, care conțin aceeași substanță activă ca și injecțiile Ozempic.

Acestea sunt disponibile pe piață în trei concentrații diferite, însă efectul lor nu se compară cu cel al injecțiilor, nici măcar în cazul dozei maxime.

În plus, majoritatea pacienților nu au reușit să se adapteze și să gestioneze efectele adverse asociate cu concentrația ridicată a acestui medicament.

Medicul primar diabetolog Diana Stuparu a declarat că au făcut deja trecerea săptămâna aceasta și știu din proprie experiență că pacienților lor nu le merge bine cu Ozempic tabletă.

ozempic
SURSA FOTO: Dreamstime

Ea a menționat că la 1 iulie se împlinesc doi ani de când este disponibil Ozempic tabletă în România și au observat personal la pacienții lor că nu au rezultate atât de bune cu acest medicament.

„Am și făcut, de fapt, trecerea săptămâna aceasta și știm din proprie experiență că nu le merge. (…) La 1 iulie noi facem doi ani de când avem Ozempic tabletă în România. Și am văzut cu proprii ochi la pacienții noștri cum le merge cu Ozempic tabletă. Nu le merge atât de bine”, a declarat Diana Stuparu.

Pacienții diabetici se confruntă cu adaptarea la alternativele tratamentului Ozempic

Medicul a observat că pacienții care anterior refuzaseră injecțiile cu Ozempic au experimentat efectele variantei sub formă de tabletă.

Potrivit spuselor sale, doar 10% dintre pacienți au putut tolera doza maximă. Majoritatea au optat pentru tableta cu o concentrație de 7 mg, care are un efect de doar 30% comparativ cu injecțiile Ozempic.

Un alt inconvenient al acestui medicament este că trebuie administrat zilnic (în timp ce injecțiile cu Ozempic erau administrate săptămânal), iar pacientul trebuie să evite consumul de alimente sau lichide timp de o jumătate de oră după administrare.

Există și alte opțiuni, cum ar fi alte medicamente injectabile, recomandate de medicii diabetologi înainte de apariția Ozempic-ului și care sunt încă utilizate pentru tratarea unor pacienți în prezent. Dr. Stuparu explică că se revine la tratamentele folosite anterior.

Însă pentru a opta pentru tratamentul injectabil, pacienții trebuie să fie supuși unor investigații suplimentare.

Indisponibilitatea medicamentelor pentru diabetici

Unele injecții se administrează săptămânal, în timp ce altele zilnic, fiind mai puțin acceptate de pacienți din acest motiv. În prezent, acestea sunt și ele greu de găsit, fiind perioade în care lipsesc din multe farmacii.

Dr. Stuparu a indicat că pacienții nu au putut găsi nici Trulicity, deoarece mai mulți pacienți erau tratați cu acest medicament.

Ea a adăugat că au încercat să obțină medicamentul la mai multe farmacii și au primit răspunsul că nu este disponibil.

De asemenea, celelalte tipuri de injecții nu sunt disponibile. Firma producătoare a Trulicity a solicitat de trei ani să nu mai înceapă noi tratamente, a mai explicat dr. Stuparu.

„Pacienții nu au găsit nici Trulicity, pentru că noi mai avem pacienți pe Trulicity.  S-au dus cu rețeta peste tot, am sunat și eu la multe farmacii și mi-au zis peste tot: n-avem. Nu se găsesc nici celelalte injecții. Firma care produce Trulicity ne roagă de trei ani să nu mai inițiem pacienți”,  a mai transmis dr. Stuparu.

Aceeași companie care a lansat acest medicament a dezvoltat și un alt tratament cu efecte considerate mai promițătoare decât cele ale Ozempic, destinat atât diabetului, cât și altor afecțiuni. Noul medicament este deja disponibil în Germania și se preconizează că va fi aprobat și în România în această toamnă.

Pierderea efectului de scădere în greutate după întreruperea injecțiilor cu Ozempic

Încetarea administrării injecțiilor cu Ozempic va duce la pierderea primului efect benefic în tratarea diabetului: scăderea în greutate, un aspect crucial având în vedere că mulți pacienți sunt supraponderali, conform estimărilor medicilor.

Eficiența Ozempic în reducerea kilogramelor l-a făcut foarte căutat și de către persoanele care nu suferă de diabet și îl procurau în acest scop, ceea ce a dus la situații în care diabeticii nu găseau tratamentul disponibil în farmacii.

Medicul diabetolog explică că, după încetarea injecțiilor cu Ozempic, pacienții simt o creștere imediată a poftei de mâncare și a nivelului glicemiei, ceea ce poate duce la îngrășare.

Ei întâmpină dificultăți în a controla această poftă, iar unii, inclusiv bătrânii, continuă să mănânce la fel ca înainte, acumulând kilograme în plus.

„Efectul nu se menține. Cum scoți injecția, de a doua zi, crește pofta de mâncare și crește și glicemia și te și îngrași. Nu reușesc să-și înfrâneze pofta. (…) Cum le retragem, apetitul revine și pacienții n-au voință să se abțină, avem și bătrâni, mănâncă exact ce mâncau și înainte și atunci depun kilogramele”, explică medicul diabetolog.

În schimb, cei care utilizau Ozempic pentru a reduce în greutate, fără a avea diabet, pot accesa în România un alt medicament pentru obezitate, prescris de medicii specializați în nutriție.

Îngrijorare în sistemul medical: Retragerea medicamentelor eficiente

Specialiștii din sistemul medical sunt îngrijorați de retragerea unor medicamente eficiente, precum Ozempic, de pe piața din România, chiar dacă acestea sunt costisitoare și erau acoperite integral de stat în programul național de diabet.

Situația nu se rezumă doar la Ozempic, ci afectează și alte tratamente esențiale pentru diverse afecțiuni, deoarece producătorii le exportă pentru a obține prețuri mai mari în alte țări.

Medicii propun introducerea unei co-plăți sau găsirea altor soluții, fiind preocupati de accesibilitatea acestor medicamente pentru pacienți.

Luiza Drăgoi, farmacist,  a menționat că aceste medicamente sunt greu de găsit și prezintă dezavantajul că necesită administrare zilnică, spre deosebire de Ozempic, care se administrează o dată pe săptămână și menține glicemia sub control eficient, precum și riscul de boli cardiovasculare.

Ea a subliniat că, deși în prezent piața lor nu întâmpină mari probleme din cauza existenței Ozempic, reintroducerea presiunii asupra lor va genera cu siguranță dificultăți în viitor.

„Se găsesc greu, este adevărat. Și acestea se găsesc greu, dar oricum prezintă dezavantajul că injecțiile se fac zilnic. Ozempic, fiind foma aceasta o dată pe săptămână, ține foarte bine glicemia sub control, foarte bine. Și bolile cardiovasculare, tot.

La acest moment, fiind acest Ozempic care a mușcat din piața lor, foarte mari probleme nu sunt, la câte rețete există, dar punându-se din nou presiunea pe ele, cu siguranță nu se vor ajunge. Clar va fi o problemă”, a declarat Luiza Drăgoi.