Este vorba despre Novocalmin, un supozitor folosit de mulți părinți în caz de febră crescută la copiii mici. Medicamentul scade rapid temperatura, dar puțini știu că nu se administrează sub vârsta de 4 ani, conform celor spuse de Mihai Craiu, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului.
„Pot să vă spun doar ceea ce spune Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale , și anume că este contraindicată administrarea de rutină a novocalminului supozitoare. De altfel, el este interzis în peste 120 de țări din lume.
ANMDM îl recomandă, conform rezumatului caracteristicilor produsului, la copiii cu vârstă mai mare de 4 ani și în cazul în care aceștia sunt refractari la administrarea medicamentelor uzuale recomandate de protocoale, adică atunci când au febră rezistentă la antitermice. Ar trebui, deci, să fie ultima opțiune după ce ai administrat diverse suspensii sau supozitoare cu paracetamol, ibuprofen, diclofenac și așa mai departe. Mă refer strict la patologia pediatrică, pentru că adultul are un antitermic mult mai potent decât novocalminul: aspirina (acidul acetilsalicilic), total interzisă în cazul copiilor”, a transmis Mihai Craiu pentru totuldespremame.ro
Medicamentul conține o substanță ce poate declanșa o maladie fatală
Alvotor, locamin, algocalmin şi varianta de supozitor novocalmin sunt medicamente care conțin toate substanța numită metamizol sodic, parte din grupa medicamentelor analgezice, antipiretice (care combat febra) și antiinflamatoare.
De altfel, metamizolul sodic este o substanță controversată, interzisă în multe țări după ce s-a descoperit că poate declanșa o maladie fatală. În România, medicamentele care conțin această substanță se pot elibera doar cu rețetă. Părinții apelează adesea la ele în caz de febră mare, care nu cedează la uzualele antitermice paracetamol și ibuprofen. Dintre toate, novocalminul este singurul care nu se poate administra la vârste mai mici de patru ani și care necesită mai multă prudență.