Medicamentul experimental împotriva formelor severe de Covid, care ar reduce la jumătate riscul de spitalizare sau deces, are deja primii cumpărători.
Australia va cumpăra 300.000 de cutii de pastile antivirale experimentale Merck & Co, a declarat prim-ministrul Scott Morrison. Anunțul vine în momentul în care statul australian Victoria a înregistrat cel mai mare număr de infecții COVID-19 de când a început pandemia, scrie Cityam.
Compania farmaceutică Merck susţine că rezultatele preliminare au fost atât de încurajatoare încât specialiştii independenţi care monitorizau studiul ar fi cerut oprirea testelor clinice mai repede decât era programat. Compania a anunţat că va solicita aprobarea de urgenţă a medicamentului în întreaga lume.
Dacă va fi autorizat, Molnupiravir, care a fost conceput pentru a introduce anumite erori în codul genetic al virusului SARS-CoV-2, ar putea deveni primul medicament antiviral administrat oral împotriva COVID-19.
Ce spun datele
O analiză interimară a rezultatelor furnizate de cei 775 de pacienţi din studiul Merck a arătat că 7,3% dintre cei care au primit Molnupiravir au fost spitalizaţi în primele 29 de zile după tratament, comparativ cu procentul de 14,1% înregistrat în grupul de control. Nu au existat decese în grupul care a primit Molnupiravir, însă au fost raportate opt decese în rândul pacienţilor care au primit placebo.
Compania a precizat că rata de apariţie a efectelor adverse a fost similară în cele două grupuri – pacienţi care au primit Molnupiravir şi pacienţi care au primit placebo -, însă nu a oferit detalii despre efectele secundare care au fost constatate. Merck se aşteaptă să producă 10 milioane de cutii de Molnupiravir până la sfârşitul anului şi un număr mai mare de doze începând din 2022.
Compania a semnat un contract cu guvernul american pentru a furniza 1,7 milioane de cutii de Molnupiravir cu preţul de 700 de dolari per cutie.